SVE ŠTO SE BILO KADA VIDI, TRAJE VEČNO: Maestro Voja Stanić proslavio 97. rođendan

V. V.

05. 02. 2021. u 18:23

NA hercegnoskom Škveru čudesno se prepliću duh grada i miris mora, susreću se domaći i gosti, ribari i novski oriđinali, sanjari i mislioci, pesnici i umetnici, radoznalci, šetači, maštari, vaterpolisti, jedriličari.

СВЕ ШТО СЕ БИЛО КАДА ВИДИ, ТРАЈЕ ВЕЧНО: Маестро Воја Станић прославио 97. рођендан

Foto: V.V.

Magiji ovog mesta decenijama doprinosi činjenica da je do pre desetak godina tu stalno bio otvoren i atelje Voja Stanića. Mediteranski slikarski bard koji je u juče (3. februar) obeležio 97. rođendan do ateljea više ne odlazi, jer su godine učinile svoje, ali njegova dela potvrđuju misao koju smo podelili u jednom ranijem razgovoru: sve što se bilo kada vidi i čuje traje večno.

U ateljeu u koji smo zavirili zahvaljujući ljubaznosti Vojovog sina pijaniste Tomislava Tome Stanića žive neki svoj život Vojove slike. Jedna na štafelaju, ko zna kada započeta. Stoji u blizini majušnog prozora za koji je slikarski bard uvek govorio da ispod njega protiče svemir.

Foto: V.V.

Podseti to i na priču o svojevremenoj želji Miće Popovića da kupi jedno Vojovo delo. Na to je Stanić prijatelju predložio da dođe kod njega kući, sam naslika taj svet koji se vidi sa prozora njegovog ateljea. Objašnjenje je bilo jednostavno:

- Atelje je mali, ali kada otvorim prozor, tom malom prostoru dodam onaj veliki koji vidim i onda, kraja nema.

Jedinstvenoj atmosferi hercegnovskog Škvera, prema rečima Tome Stanića doprinosili su godinama stalni susreti na ovom nevelikom ali atraktivnom prostoru njegovog oca sa novskim slikarima Acom Prijićem, Lukom Berberovićem, Batom Pravilovićem, kasnije i sa Emirom Kusturicom.

Uz 97. rođendan maestra Stanića njegov sin kaže da je slavljenik dobro raspoložen. Vojo nam je u nedavnom razgovoru priznao da mu nedostaje čitanje, a između televizije i radija, izabrao je, radijske emisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri