SRBIJA VRATILA VAŽNO KULTURNO BLAGO: Naša ambasada u Londonu bogatija za portret Čedomilja Mijatovića (FOTO)

Tanjug

05. 02. 2021. u 10:08

AMBASADA Srbije u Londonu je objavila da je Srbija postala bogatija za umetnički portret Čedomilja Mijatovića, jednog od prvih 16 akademika Srpske kraljevske akademije i njenog drugog predsednika, kao i utemeljivača Narodne banke Srbije.

СРБИЈА ВРАТИЛА ВАЖНО КУЛТУРНО БЛАГО: Наша амбасада у Лондону богатија за портрет Чедомиља Мијатовића (ФОТО)

Foto: Tanjug

Ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović je istakla da se za pomoć u dolaženju do slike, obratila uglednom britanskom advokatu srpskog porekla Petru Orliću, koji je portret otkupio i donirao Ambasadi Srbije u Londonu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: Tanjug

 

- Kao deo šire brige za srpsko istorijsko nasleđe, što je jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova i srpske diplomatske mreže širom sveta, smatrala sam da bi bilo od istorijske važnosti da se slika otkupi, postane vlasništvo Srbije i zadrži izložena u prostorijama Ambasade - izjavila je ona.

Foto: Tanjug

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova izdatim tim povodom se navodi da je Mijatović kao šestostruki srpski ministar finansija, višestruki ministar inostranih dela i dugogodišnji poslanik Kraljevine Srbije u Londonu, ostavio neizbrisiv pečat i na britansko - srpske odnose.

Foto: Tanjug

 

Bio je potpisnik i trgovinskog sporazuma sa SAD iz 1881. koji se označava kao uspostavljanje diplomatskih odnosa dve države.

Portret je više decenija bio u vlasništvu Majkla Tavenora, starešine katedrale u Herfordu koji je sliku dobio od kćerke Čedomilja Mijatovića Milice Prajor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)