NEDELJA PROĐE - KONSTANTIN KOSTJUKOV: Čari igre bez prestanka

Ivan Lovrić

31. 01. 2021. u 08:25

ZAVESA za baletsku predstavu "Hazarski rečnik" podignuta je u Narodnom pozorištu još 17. septembra prošle godine. Kako onda, tako i danas, da ne bi bilo hazardnih igara, poštuju se sve epidemiološke mere.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ  - КОНСТАНТИН КОСТЈУКОВ: Чари игре без престанка

Foto N. Skenderija

Protekle nedelje na Velikoj sceni bio je gala koncert solista i ansambla Narodnog pozorišta, na kome su izvedeni najlepši dueti i igre iz čuvenih baleta. O tome i budućim predstavama razgovarali smo sa Konstantinom Kostjukovom, direktorom Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

- Bez dana prekida radimo još od septembra. Nismo otkazali nijednu predstavu ili planiranu probu. Moram da pohvalim igrače, koji su bili veoma odgovorni i disciplinovani u ovo doba korone, kako u pozorištu, tako i van njega.

* Krajem prošle godine bila je premijera predstave "Mamac".

- Imali smo i dve reprize. Ona će u budućnosti predstavljati naš nacionalni teatar na festivalima širom sveta.

* Ovu godinu ste otvorili gala koncertom.

- Takvi koncerti su poznati i prihvaćeni širom sveta. Tražila se i karta više, tako da smo morali da ga ponovimo. Biće još takvih iznenađenja.

* Za 9. februar pripremate premijeru baleta "Sedam smrtnih grehova".

- Koreografiju će raditi naš baletski prvak Igor Pastor. Time dajemo mogućnost mladim koreografima da realizuju nove ideje.

* Planirana je i premijera baleta "Mikelanđelo".

- Premijera je trebalo da bude prošle godine, ali je zbog pandemije prebačena u ovu. Gost iz Češke, Mario Radačovski, dolazi u Beograd i nastavlja rad. Očekujemo da će premijera biti krajem aprila ili sredinom maja. Očekujem i punu salu ako to dozvole epidemiološki uslovi.

* Kada da očekujemo omiljenu predstavu publike, "Labudovo jezero"?

- To će se dogoditi kada budemo mogli da igramo predstave sa pauzama. "Labudovo jezero" zahtevno je i po dekoru i po izvođenju. Kada se izborimo sa koronom, moći ćemo da igramo i celovečernje predstave, a ne samo jednočinke.

* Gde je danas srpski balet?

- Mi smo verovatno jedina trupa u Evropi koja izvodi predstave. Svi drugi rade samo probe i vežbe. Držimo veoma korektno mesto u Evropi i po igračima, i po predstavama, muzici i idejama. Najvažnije je to što imamo mlad i talentovan kadar.

* Šta vam je obeležilo proteklu nedelju mimo vašeg posla?

- Svaki dan mi je isti, trči tamo, trči ovamo. Izdvojio bih otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji. Dobro je videti da se naš grad oblikuje i da se u njemu radi i gradi.

* Priča se da bi neki kritikovali spomenik i da ga je oblikovao sam Mikelanđelo.

- Nadam se da te sudbine neće biti i naša baletska predstava "Mikelanđelo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba