NA KOSOVU "SVAĐE" - ALI NE POLITIČKE: Premijera čuvenog Goldonijevog komada u Gračanici u režiji Milana Karadžića

V. STRUGAR

29. 01. 2021. u 06:34

PREMIJEROM Goldonijeve komedije "Ribarske svađe" sinoć su se, simbolično, otvorila prva pozorišna vrata i to na Kosovu i Metohiji: ansambl Narodnog pozorišta Priština (sa sedištem u Gračanici) izveo je na sceni Doma kulture poznati naslov u rediteljskom čitanju Milana Karadžića.

НА КОСОВУ СВАЂЕ - АЛИ НЕ ПОЛИТИЧКЕ: Премијера чувеног Голдонијевог комада у Грачаници у режији Милана Караџића

Foto Promo

Moglo bi se reći da je reč o čistom "ziceru" jer je, inače, najgledanija predstava u ovoj kući Gogoljeva "Ženidba", u istom žanru sa Karadžićevim potpisom.

- Radili smo jednu ozbiljnu pučku komediju, matematički preiznu, brzu i sa svim svojim zakonitostima. Ja sam je jezički, zajedno sa Ivanom Cici Dimić, prilagodio onome što je i meni blisko, bokeljskom, južno-crnogorskom dijalektu. Verujem da će i to dati fini osećaj i atmosferu ovom pozorišnom doživljaju - ističe Milan Karadžić, povodom predstave koja je trebalo da izađe još proletos, ali je kao i sve drugo bila "zaleđena" zbog korone.

Poznati reditelj uveren je da će i ovo ostvarenje biti rado gledano (bar po prvom odzivu publike), pa i posećenije od Gogoljeve "Ženidbe". Beograđani će "Ribarske svađe" moći da vide već 1. i 2. februara na sceni teatra "Vuk".

- Mediteranski temperament likova nudi materijal da se prikažu veliki rasponi strasti, nagli preokreti, komični kalamburi. To omogućuje glumcima da prikažu spremnost i veliku zanatsku veštinu. Predstavlja uživanje za reditelja, a nadamo se i za publiku - dodaje Karadžić.

REditelj Milan Karadžić, Foto I. Marinković

Kada je reč o gračaničkom pozorištu, ovde nije kraj lepim iznenađenjima. Do juna će izaći sa još pet premijera!

- "Ribarske svađe" su, zapravo, prva nova predstava posle proglašenja vanrednog stanja. Trebalo je da se pojavi na sceni 25. marta prošle godine. Nažalost, desetak dana pre izvođenja spuštena je "epidemiološka zavesa" u svim pozorištima. S Goldonijem počinjemo čitav niz novih naslova, zaostalih iz prethodne godine i planiranih u ovoj, 2021. - objašnjava Predrag Radonjić, direktor kuće. - Sledeća premijera je već 9. februara, Sofoklova "Antigona" u režiji Nenada Todorovića i u saradnji sa zaječarskim pozorištem "Zoran Radmilović".

DOMAĆI I GOSTI

PORED stalnih članova ansambla, sinoć su na sceni bili i gostujući glumci: Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić, Olivera Baćić i Srna Đenadić. Ekipu predvodi Nebojša Đorđević, u podeli su i Anika Grujić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Jelena Orlović, Branko Babović i Ivanka Simić.

Adaptaciju komada uradila je Ivana Dimić, kostimograf je Dragica Laušević, kompozitor Saša Lokner, a scenskim pokretom bavio se Milan Gromilić.

Foto Promo

Dalje slede, nabraja Radonjić, "Placebo" Aleksandra Jugovića (režija Isidore Goncić) u istom mesecu, potom (ispostavilo se simbolično) 9. marta premijera "Deoba" Dobrice Ćosića u postavci Juga Radivojevića, u koprodukciji sa SNP i niškim Narodnim pozorištem. Do kraja sezone na repertoaru će biti i "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" Bore Ćosića (reditelj Ivan Vuković) u saradnji sa pozorištem iz Kruševca, kao i Sterijini "Ajduci" (u rediteljskom čitanju Anđelke Nikolić), u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem.

- Praktično, na svakih petnaest dana imaćemo premijere! - zadovoljan je prvi čovek gračaničkog teatra. - Sve počinje s "Ribarskim svađama" jer mislim da su ovakve tople predstave sa humanističkom potkom, ljudima najpotrebnije u ovom trenutku. Da ih razgale, oslobode straha i vrate u pozorišta. Za sada, sve predstave, izvodiće se uz poštovanje epidemioloških mera, što znači sa maskama i 40 odsto popunjenog gledališta. U našem slučaju je to 170 posetilaca i u "razređenom" gledalištu popunjeno svako slobodno mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!