VAKCINA PROTIV POHLEPE: Najavljena izložba odabranih karikatura sa međunarodnog konkursa "mini hidrocentrale - maksi razaranje"

M. A. K.

27. 01. 2021. u 10:52

LEGENDARNI karikaturista "Večernjih novosti" Tošo Borković, jedan je od dvojice pobednika konkursa sa temom: "Mini hidrocentrale - maksi razaranje", sa koga će nagrađeni radovi biti predstavljeni na međunarodnoj izložbi koja će biti otvorena u četvrtak u 18 časova, u "Dorćol placu".

ВАКЦИНА ПРОТИВ ПОХЛЕПЕ: Најављена изложба одабраних карикатура са међународног конкурса мини хидроцентрале - макси разарање

Foto Tošo Borković

Organizatori postavke i konkursa koji skreće pažnju na jednu od gorućih ekoloških i društvenih tema su organizacija "Čuvari Šare" i Udruženje karikaturista Srbije (FECO).

Prvo mesto sa Borkovićem deli Vladan Nikolić, a na otvaranju izložbe govoriće Jugoslav Vlahović, Iva Marković, Nebojša Redžić.

- Mom je mozgu neshvatljivo da neko stavlja reku u cev, da bi zarađivao novac - kaže, za naš list, Borković, o zadatoj temi malih hidrocentrala, koje prave veliku štetu.

- To je pojava koja se ne događa samo kod nas, već i u Austriji, Nemačkoj... Nigde ljudi nisu imuni na pohlepu. Ona ljudski rod gura u propast, a vakcina protiv pohlepe još nije izmišljena.

NAGRADE I DIPLOME

ŽIRI kojem je predsedavao Jugoslav Vlahović, a u kome su bili i Zoran Tovirać (karikaturista), Iva Marković, (osnivač inicijative "Pravo na vodu"), Ulrih Ajchelman (CEO RiverWatch, Austrija) i Nebojša Redžić (organizator, SharaWatch), drugu nagradu dodelio je iranskom karikaturisti Esmailu Babeiju. Treće mesto osvojio je Lazo Sredanović iz Crne Gore, a diplome Sava Babić (Srbija), Konstantin Kazančev (Ukrajina), Vojtek Krumpolec (Slovačka), Zoran Mihailović (Srbija), Dijego Gelmeti (Argentina) i Dobrivoje Lazarević (Srbija). Posthumno, počasno je nagrađen Milenko Kosanović.

Naći adekvatan odgovor na ovu temu, u formi karikature, smatra naš sagovornik, nije bilo lako, jer se lako može skliznuti u patetiku, a potrebno je da se uz angažovanu poruku koja se šalje, zadržati i duhovitost. I kao i uvek, život postavlja nova pitanja i širi opseg značenja:

AUTOR Tošo Borković, Foto arhiva

- Slike zagađenja jednog jezera, koje smo nedavno videli, možda upozoravaju i na moguću kontradiktornost stavljanja vode u cevi: možda ih tako štitimo od čoveka koji ih besomučno prlja - pita se Borković, koji je pre nekoliko dana na konkursu u Iranu, na kome je na temu virusa korona učestvovalo 3.500 karikaturista, osvojio drugu nagradu.

Na konkurs "Mini hidrocentrale - maksi razaranje" je pristiglo oko 350 radova, od 100 autora iz 40 zemalja, od kojih će se na postavci naći 84 rada, otkriva Jugoslav Vlahović.

- Iznenadio sam se da su reke i njihova zloupotreba tema u toliko zemalja sveta - kaže Vlahović. - Karikaturisti su veoma odgovorni i agilni kada je u pitanju reagovanje na teme važne za naše društvo, ali ekološki pokreti i partije kod nas su na margini političkog života, a problemi su takvi da bi trebalo da budu mnogo aktivniji.

Organizacija "Čuvari Šare", kako nam objašnjava njen osnivač Nebojša Redžić, nastala je kada je shvatio da se ljudima sa ove planine u Metohiji oduzima njihovo najveće bogatstvo, njihove reke, priroda. I prema njegovom mišljenju najopasniji virus današnjice je gramzivost, beskrupuloznost, profit, otimačina, laž, podmitljivost, prljav novac.

- Najlakši i najbolji način da se sve to demaskira je - duh, humor, karikatura. Tako je nastao ovaj konkurs - zaključuje Redžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna