"GUMENA DUŠA" PONOVO U FOKUSU: Rastko Ćirić osvojio zlatnu medalju na međunarodnom konkursu

M. MIRKOVIĆ

14. 01. 2021. u 09:55

TRIJUMF i zlatna medalja u kategoriji "koncept - originalnost i kreativnost" profesora Rastka Ćirića i ekipe okupljene oko projekta The Rubber Soul na velikom svetskom konkursu u Kaliforniji, zasluženo je, četvrt veka od nastanka, vratio u fokus javnosti ovaj sveobuhvatni, unikatni, multimedijalni poduhvat udruženih umetnika raznih fela.

ГУМЕНА ДУША ПОНОВО У ФОКУСУ: Растко Ћирић освојио златну медаљу на међународном конкурсу

Foto V. Danilov

- Za konkurs sam čuo od pijanistkinje Nade Kolundžije koja je prethodne godine bila među nagrađenima, poslao i, uz zlatnu medalju za The Rubber Soul Project Collection, dobio i bronzanu medalju za CD sa muzikom Nebojše Ignjatovića, za novi animirani film "Svetlosti i senke", nagrađen na festivalu Balkanima a predstavlja moju verziju "Fausta" - navodi, za "Novosti", naš poznati ilustrator i animator, profesor Ćirić.

Rastko je početkom nesretnih devedesetih, misli obuzetih spiskom pesama koje su "Bitlsi" navodno snimili ali nikad nisu objavili, počeo da okuplja saborce, vođen nesvakidašnjom idejom - da pesme "Bitlsa" rekonstruiše, napiše, komponuje, izvede, snimi. Pored poznatog žanrovskog pisca Gorana Skrobonje, koji se kao veliki poznavalac i fan liverpulske četvorke od starta nametnuo kao tekstopisac, i pomenutog kompozitora, profesora Nebojše Ignjatovića, u priču su se uključili i profesori Đorđe Petrović, Srđan Koljević, muzičari Miroslav Cvetković, Saša Lokner, Čeda Macura, Damnjan Dašić, Marko Ćalić, majstor stripa Igor Kordej, inženjer zvuka Saša Janković.

- Pošao sam od zamisli da više izvođača i autora pokuša da napiše varijantu pesme The Rubber Soul, neobjavljene 1965. na istoimenom albumu, no te tužne, nesrećne 1993. nikom nije bilo do pevanja, te sam se našao sa Skrobonjom i počeli smo da je rekonstruišemo sami - seća se Ćirić početaka. - Prvi album je izašao na tridesetu godišnjicu istoimenog albuma "Bitlsa", ali sam 20 godina čekao da se snimi drugi, i 2015. je objavljena boks-kolekcija koju čini sve što je vezano za projekat: dvostruki album sa dugometražnim filmom Dinka Tucakovića iz 2004. i dve knjige, novela "Gumena duša", i takođe Skrobonjina, bogato ilustrovana knjiga o istorijatu celog projekta.

KAKO NAPISATI PESMU "BITLSA"

KAKO napraviti RSP pesmu, pitanje je na koje je Rastko Ćirić davao (u slici i reči) odgovor na "Fejsbuku" još 2015, napisavši:

- Čitaoci nas često pitaju kako Goran i ja uspevamo da napravimo pesme koje liče na pesme "Bitlsa". Vrlo jednostavno, nije tajna. Evo slikovnog uputstva. 1. Posuti bube, donete iz Liverpula, na notni papir. 2. Brzo zaklopiti svesku. 3. I kompozicija je gotova! Upozorenje: ako su bube iz nekog drugog grada, pesma neće ličiti na "Bitlse".

Ćirić i Skrobonja rekonstruisali su 32 pesme, a nedavno je nastala i trideset treća "nova" pesma "Bitlsa", The Minsk Sunrise, poslata u Belorusiju i predstavljena na velikom koncertu povodom 80 godina od rođenja i 40 godina od smrti Lenona.

Foto Fejsbuk

- Pored toga što sam idejni tvorac priče, otpevao sam sve numere, osim onih koje bi "pripale" Ringu, a koje u našoj varijanti peva Bajagin bubnjar Čeda Macura - kaže nam Rastko, i dodaje da nemaju čvrste dokaze da li su njihove pesme došle do neke od preostalih "buba":

- Slali smo CD Polu Makartniju, i preko nekih ljudi načuli da je navodno rekao da mu se to dopada i da "treba obratiti pažnju na ovaj deo Balkana"!

Rastko je odavno vođen svojim drugim brojnim interesovanjima, pa i muzičkim naklonostima, prestao da sluša "Bitlse", koje je ostavio "za sobom" praktično odmah po prestanku rada na projektu. Ipak, ne veruje da se do danas pojavio bend istinski uporediv po veličini sa mitskom četvorkom:

- Ne samo stožeri tog žanra, "Bitlsi" predstavljaju način razmišljanja i življenja, sinonim za kreativnost i ostvarili su neverovatan uticaj na sve oblasti ljudskog delovanja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović