BREHT ZA POČETAK: Najavljeno deset premijera Beogradskog dramskog pozorišta

M. Mirković

28. 12. 2020. u 19:06

IZVOĐENjE predstave "Baal" po tekstu Bertolda Brehta, koju na scenu Beogradskog dramskog pozorišta postavlja nagrađivani slovenački reditelj Diego De Brea, biće prva u nizu od čak deset premijera, koje su za ostatak aktuelne i početak predstojeće sezone najavili upravnik BDP Jug Radivojević i ekipa probranih glumaca.

БРЕХТ ЗА ПОЧЕТАК: Најављено десет премијера Београдског драмског позоришта

Foto M. Anđela

Miloš Biković, koji predvodi glumačku podelu, najavio je premijeru za 12. februar, izražavajući nadu da neće biti daljih odlaganja.

- Dramu koju je Breht napisao kao mladić, u predvečerje Velikog rata i to u pet verzija, mi postavljamo po tekstu koji je kombinacija svih tih pet varijanti i radimo je po frangmentima - otkrio je Biković o novoj postavci dela, čije izvođenje u kultnoj predstavi Eduarda Milera Beograd pamti duže od tri decenije.

Premijerno 20. februara, na scenu teatra na Krstu stiže i Fasbinderova drama "Kišne kapi na vrelom kamenju", u režiji Juga Đorđevića - za koga glumac Pavle Pekić kaže da uspeva da komad o ljubavi i manipulaciji učini aktuelnijim no ikad.

Miloš Biković / Foto M. Anđela

Glumica Nataša Marković je, najavljujući za 6. mart premijeru predstave "Dan kada ja nije više bilo ja" Rolanda Šimelpfeniga, u režiji Tare Manić, komad opisala kao nadrealnu, uzbudljivu bajku o porodici.

Roman "Tiho teče Misisipi" nagrađivanog pisca Vladimira Tabaševića doživeće prvo izvođenje na daskama 20. marta, o čemu je glumica Vesna Čipčić rekla da je vest po sebi, a da je posebno raduje što ga na scenu postavlja gost iz Hrvatske Ivica Buljan.

- Kada god sam u Zagrebu ili Ljubljani gledala njegove predstave, dolazilo bi mi da poobaram sve i skočim na scenu - otkrila je Čipčićeva koja ovde scenu deli sa ćerkom Anjom Alač, kao i u predstavi Living Room.

"Cement Beograd" Milana Ramšaka Markovića po motivima drame "Cement" Hajnera Milera (10. april) režira Sebastijan Horvat, a 24. aprila na scenu BDP vraća se Jagoš Marković - sa predstavom "Divlje meso" Gorana Stefanovskog, koja će u teatar dovesti i omiljenu Branku Katić, uz Milana Laneta Gutovića i druge.

- Pretpostavljam da su me u ekipu pozvali da bih bio deo rešenja, a ne deo problema - rekao je o svom učešću u produkciji popularni Lane, koji je deo podele i u "Zelenoj čoji Montenegra" u režiji Nikite Milivojevića, u koprodukciji sa Budva grad teatrom i Gradskim pozorištem iz Podgorice, koja će se igrati u avgustu u Budvi i Beogradu.

Lane Gutović i Vesna Čipčić / Foto M. Anđela

KOPRODUKCIJE

SA novosadskim Ujvideki sinhazom, Veljko Mićunović režira "Demokratiju" Slobodana Obradovića po motivima drame Brodskog (8. maj), Living Room Ersana Mondtaga autor postavlja za 18. septembar u koprodukciji sa Bitefom, a u oktobru se očekuje i koprodukcija sa Beo Art Beograd - "U raljama života" po slavnom delu Ugrešićeve, u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!