SVI KONKURSI BEZ ZASTOJA: Filmski centar Srbije sumirao rezultate u prethodnoj godini, uprkos teškoćama, ostvareni zacrtani planovi

A. Popadić

27. 12. 2020. u 10:34

BEZ obzira na sve objektivne teškoće koje su doneli izazovi pandemije, Filmski centar Srbije je tokom 2020. zabeležio mnogobrojne uspehe i ostvario zacrtani plan, tako postavši verovatno jedina institucija u Srbiji koja je sprovela u delo sve planirane konkurse - saopštio je FCS, krovna filmska institucija u Srbiji, sumirajući rezultate za godinu na izmaku.

СВИ КОНКУРСИ БЕЗ ЗАСТОЈА: Филмски центар Србије сумирао резултате у претходној години, упркос тешкоћама, остварени зацртани планови

Foto: Arhiv "Novosti"

Po njihovoj proceni, stabilnost filmske industrije u Srbiji je očuvana i trenutna situacija se nije odrazila na najbitniju delatnost centra - na sufinansiranje i finansiranje proizvodnje domaćih filmova i manjinskih koprodukcija. FCS je realizovao po planu sve konkurse, a na njih 29 podržano je 166 projekata, za koje je ukupno opredeljeno 724,5 miliona dinara.

- U verovatno najtežoj i najizazovnijoj godini ovog veka FCS je uspeo da obezbedi svim stvaraocima i filmskim radnicima mogućnost planiranja i kreiranja. Smatram to zaista velikim uspehom. Mnoge porodice vezane za kreativnu industriju i film moći će bezbrižnije da očekuju naredne,godine - poručio je direktor Filmskog centra Gordan Matić.

On je podsetio da je FCS bio otvoren sve vreme prvog i drugog talasa pandemije, i prvi pokrenuo i predlagao Vladi i ministarstvima rešenja za pomoć svim sektorima umetničkog stvaralaštva. Ova kuća inicirala je i izradu dokumenta o merama zdravstvene zaštite i sa preporukama za bezbedno snimanje filmova i TV serija.

Iz FCS su poručili da je od trenutka izbijanja pandemije do danas počelo, a u nekim slučajevima i završeno, snimanje niza filmskih i TV ostvarenja: "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Andrića, "Južni vetar 2: Ubrzanje" Miloša Avramovića, "Hadžijino zvono" Milutina Petrovića, "Toma" Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića, "Košare" Balše Đoga, "Budi Bog s nama" Slobodana Šijana, "Bilo jednom u Srbiji" Petra Ristovskog...

JUTJUB KANAL

TOKOM protekle godine organizovane su obuke za deficitna zanimanja u filmskoj industriji, pokrenut je jutjub-kanal FCS, obnovljena saradnje sa RTS. Podsećaju i na uspehe koje je naš film, uprkos svim teškoćama, ostvario u zemlji i svetu (Berlin, Kan i Venecija).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024