PROMENE NA ČELU NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE: Imenovan novi Upravni odbor, Kajtez novi predsednik

D. BOGUTOVIĆ - M. MIRKOVIĆ

26. 12. 2020. u 07:13

NA SEDNICI Vlade imenovan je novi Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije.

ПРОМЕНЕ НА ЧЕЛУ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ: Именован нови Управни одбор, Кајтез нови председник

Foto: Z. Jovanović

 Za predsednika ovog tela postavljen je dr Nikola Kajtez, profesor filozofske grupe predmeta na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu od 2002. godine.

Doskorašnji predsednik UO, dr Veljko Brborić, neočekivano je pre dva meseca podneo neopozivu ostavku i to - bez ikakvog obrazloženja. Novom odlukom Vlade, smenjeni su članovi UO Aleksandar Jovanović, Dragana Grujić i Dragana Tipsarević, dok je savetnica u NBS Mirjana Stanišić ostala i u novom sazivu.

Novoimenovani članovi ovog tela su pisac Milovan Vitezović, predsednik UKS, Nenad Krstić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Biljana B. Chroneos Krasavac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Nikola Kajtez, bivši član Odeljenja društvenih nauka Matice srpske, sa akademikom Mihailom Markovićem, osnovao je Srpski filozofski forum i časopis "Filozofeme" čiji je glavni i odgovorni urednik. Objavio je pedesetak stručnih i naučnih radova iz oblasti filozofije u domaćoj i stranoj periodici.

Povodom imenovanja, Kajtez je, za "Novosti", rekao:

Foto: Privatna arhiva

- Bez biblioteka, kulturološka percepcija sveta, pa i čitava slovesnost, izgubili bi svoju najznačajniju institucionalnu ravan. Kultura nije cilj po sebi, već sredstvo za duhovni preobražaj. Doduše, nije lako stići do uvida u unutrašnje jezgro stvaralaštva, gde se odvija istinska drama u odnosu između ličnosti i kulture. Ova drama ne može biti rešena unutar institucija. Ali institucije mogu da stvore ambijent u kojem se vladajući kulturni obrasci ne suprotstavljaju stvaralačkoj slobodi ličnosti.

Pred novim Upravnim odborom, kao glavni zadatak naći će se izbor novog upravnika Narodne biblioteke Srbije, koji je mesecima izazivao buru u javnosti zbog poništavanja dva konkursa. U aprilu prošle godine, konkurs je poništen odlukom tadašnjeg Ministarstva kulture i informisanja, koje je tražilo usaglašavanje Statusa NBS sa Zakonom o kulturi. Kada je to obavljeno, na ponovnom nadmetanju u januaru 2020. javili su se aktuelni upravnik Laslo Blašković, Milorad Vučković, Dejan Ristić, Vuk Vukićević, Jasmina Ahmetagić i Nenad Kebara. Tom prilikom su od kandidature odustala dvojica prethodnih pretendenata, Miloš Janković i Adam Sofronijević. Članovi UO su jednoglasno doneli odluku, predlažući da se prednost da Vukićeviću, sadašnjem direktoru Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije. Ministarstvo kulture se saglasilo sa tim predlogom i prosledilo ga Vladi, ali je imenovanje izostalo.

Sada predstoji raspisivanje trećeg konkursa za prvog čoveka najznačajnije srpske kulturne institucije.

Foto: Arhiva "Novosti"

Milovan Vitezović

ODGOVOR NA IZAZOVE

- VERUJEM da će Ministarstvo kulture, na čelu sa Majom Gojković, adekvatno odgovoriti na izazove - kaže Kajtez. - Ovo uverenje temeljim na činjenici da je, u vreme kada je bila gradonačelnica Novog Sada, gradski budžet za kulturu bio 6%. Podsećam da, na državnom nivou, nikada nije prešao 1%. A evo i jednog malog kurioziteta: nakon što je, 2007. godine (kada je Maja Gojković bila gradonačelnica), delegacija Pečuja, grada koji se spremao da postane kulturna prestonica Evrope, posetila Novi Sad, u pečujskoj štampi moglo se pročitati da su u Novi Sad došli da prenesu svoja iskustva, a da se ispostavilo da od Novog Sada mogu samo da uče.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)