NADMETANJE ZA KLASIKE: Novogodišnja aukcija galerije "Arte" održava se se 13. put,a ove godine, zbog epidemiološke situacije, prvi put onlajn

M. KRALj

20. 12. 2020. u 11:52

NOVOGODIŠNjA aukcija Galerije "Arte" zbog epidemiološke situacije, održaće se onlajn i to u utorak, od 18 časova, na portalu https://aukcije.arte.rs /. Dela koja će ova beogradska galerija ponuditi na svojoj 13. prodajnoj izložbi, još od 10. decembra mogu da se pogledaju u dva izložbena prostora, u Ulici kralja Milana 3 i na Andrićevom vencu 12.

НАДМЕТАЊЕ ЗА КЛАСИКЕ: Новогодишња аукција галерије Арте одржава се се 13. пут,а ове године, због епидемиолошке ситуације, први пут онлајн

Foto Katalog Galerije "Arte"

Ponuđena dela sa potpisima Mladena Josića, Jovana Bijelića, Petra Lubarde, Marka Čelebonovića, Milana Konjovića, Mila Milunovića, Ivana Tabakovića, Miće Popovića, Petra Omčikusa i drugih, predstavljaju neka od značajnijih dostignuća u istoriji umetnosti ovog područja. Ali i radovi Ljubice Cuce Sokić, Nedeljka Gvozdenovića, Stojana Ćelića, Leonida Šejke, Dada Đurića, Vladimira Veličkovića, Ljube Popovića, Dušana Otaševića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Predraga Peđe Neškovića...

Kao biser novogodišnje aukcije izdvajaju delo Jovana Bijelića "Rječno pristanište" iz 1933. godine.

- Tridesete godine 20. veka najplodonosnije su godine Bijelićevog stvaralaštva - kaže, za "Novosti", Drago Rakočević, istoričar umetnosti iz Galerije "Arte". - U tom periodu na njegovim platnima dominira raskošan koloristički sadržaj. Kao što se može videti na delu "Riječno pristanište", boje su blistave, intenzivne i sočne, sa visokim valerskim rasponima.

LUBARDIN "DUBROVNIK SA PLANINA"

U GALERIJI "Arte" izdvajaju i delo iz ranog perioda Petra Lubarde, "Dubrovnik sa planina", iz 1935. Nastalo je, kako kažu, posle slikarevog umetničkog angažovanja u Parizu i Rimu i probijanja na likovnom nebu. Neposredno pre nastanka ove slike, Lubarda je u Beogradu priredio dve samostalne izložbe 1933. i 1934. godine.

Ukazuju i na sliku "Devojka i jagnje" Lazara Vujaklije, čija se dela nalaze u svim značajnijim muzejima i javnim institucijama, a za koju je karakterističan simbolizam blizak slovenskoj mitologiji, kao i na tri dela Đorđa Andrejevića Kuna, jednog od pionira socijalne umetnosti kod nas i člana grupe "Zemlja":

VREDNOST Cuca Sokić, "Kuća iz prigradskog naselja", 1995., Foto Katalog Galerije "Arte"

- Kunova slika "Svedoci užasa", nastala je po okončanju rata, 1948, u trenutku kada su sećanja na stradanja još sveža - priča Rakočević. - Ekspresivnost likova i gotovo dokumentarni karakter predstave, ujedno su svedočenje i opomena ostavljena kao lekcija budućim naraštajima. Ne zaboravljajući sve strahote rata, Kun 1957. radi drvorez u čast "Onih koji su se vratili". U skladu sa obnovom zemlje, Kun se optimistički osvrnuo na fenomen radnih akcija, predstavom dva omladinca koja rade na izgradnji pruge.

NAJSKUPLjI Milan Konjović, Sremski Karlovci XX (velika okuka), 1976.

Foto Katalog Galerije "Arte"

Za ljubitelje crtačkog stvaralaštva pripremili su, otkriva sagovornik, dela naših velikana poput Save Šumanovića, Ivana Radovića, Mila Milunovića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović...

- Među njima su i dva sjajna crteža većeg formata, na kojima se vidi majstorstvo umetnika Ilije Šobajića, koji se kao daltonista, prirodno opredelio za crtačko-grafičku delatnost - zaključuje sagovornik.

GUSLAR Crtež Save Šumanovića, Foto Katalog Galerije "Arte"

Početna cena radova Lubarde, Radovića, Murata, Čelebonovića, Milosavljevića, Šejke, Tabakovića, Ćelića, Šejke, može da se dobije na upit, a među 174 lota, najskuplja dva, od onih čije su startne vrednosti objavljene, su "Kompozicija sa crnim tačkama" Dragoša Kalajića - 9.500 evra, i "Sremski Karlovci" Milana Konjovića - 12.500 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri