DOSTOJANSTVEN DO POSLEDNJEG DAHA: Prijatelji i kolege opraštaju se od Tihomira Tike Arsića (1957 - 2020)

V. STRUGAR

08. 12. 2020. u 22:19

U KAFEU "Teatar" u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta, u utorak su se našli rediteljka Cisana Murusidze i glumac Lepomir Ivković da razmene uspomene i popiju "za dušu" prerano preminulog prijatelja i kolege Tihomira Arsića. Treća čašica za stolom, bila je njemu namenjena...

ДОСТОЈАНСТВЕН ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА: Пријатељи и колеге опраштају се од Тихомира Тике Арсића (1957 - 2020)

Foto V. Danilov

- Družili smo se 43 godine, bez prestanka. Bili smo "klasići". Zajedno od prvih studentskih dana 1977. godine. Naše drugarstvo je preraslo profesionalne odnose, mi smo bili, bukvalno kao braća. Tako sam mu i posvetio "čitulju" - sa setom u glasu kaže Lepomir Ivković. - Pre svega, bio je gromada od ljudske lepote, glumačka gromada, a s obzirom na to da je otac četvoro dece - i porodična gromada. Porodica mu je bila i ostala uvek na prvom mestu. Iznad svega i ispred svega. Počev od oca, majke, sestre i brata, sa kojima je odrastao u Zemunu, a onda i sam postao "pater familijas" velike porodice u braku sa Biljom, a potom i Jelenom.

Naš sagovornik naglašava da su upravo njegovi najmiliji bili jak motiv da se hrabro bori sa svojom teškom bolešću.

- Od prvog trenutka sam znao za njegove zdravstvene probleme i svedok sam kako ih je na dostojanstven način nosio. Znao je šta ga čeka, ali je živeo i dalje punim životom do samog kraja. Srećan što je uz porodicu, uz nju je i preminuo - objašnjava Ivković. - Preksinoć sam ih posetio, moj drug je još bio u svom krevetu. Na istom onom mestu gde smo često sedeli i gledali utakmice. I poslednja poruka koju smo razmenili bila je povodom utakmice Zvezda - Gent, pre desetak dana. Obojica smo zdušno navijali, naravno, za Zvezdu, što se i dogodilo.

S rediteljkom Cisanom Murusidze radio je u kultnoj predstavi Narodnog pozorišta "Solunci govore" (po tekstu Antonija Đurića), koja je doživela više od 350 izvođenja. Praizvedba je bila na samom izmaku 1981. godine, na ondašnjoj Sceni "Krug 101".

- To je sigurno predstava u kojoj je najduže igrao. Imao je alternaciju samo u jednom kratkom periodu, jednom dok je nešto snimao i tokom vojnog roka. Bio je izuzetan u mnogo čemu. Radeći "Solunci govore", nekom prilikom me je pitao: "Hoćete da poslušate mog prijatelja Vukašina Savića kako peva jektenije i druge duhovne pesme?". Rekla sam mu da ga dovede i odmah smo ga uključili u predstavu - objašnjava Cisana Murusidze. - Tika je, opšte, imao širi angažman oko predstave. Izuzetno je osećao njenu temu svim svojim damarima. Bio je duhovno biće. Sećam se kako mi je doneo nekoliko kutija tamnjana sa neke od svojih poseta Svetoj Gori. Večeras ću baš taj tamnjan upaliti za njegovu dušu...

Najvažnija pozorišna uloga Tihomira Arsića, koju je i sam posebno izdvajao, svakako je Rogožin Parten Semjonovič u "Idiotu" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Steve Žigona. Premijera je bila na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra 1995. godine na Velikoj sceni. U ovoj podeli bio je i tada mladi glumac Nebojša Dugalić:

- Sve mi je prilično sveže, kao juče da je bilo. On je igrao Rogožina, a ja kneza Miškina. Bilo je to posebno vreme, period najbolje stvaralačke snage. Imali smo sreću da radimo velike stvari zajedno, provodili dosta vremena, družili se. Pričali smo često šta ćemo napraviti, uraditi i kako ćemo šta odigrati... Ceo period pamtim kao doba punog stvaralačkog intenziteta i žara, želje da se pomere neke sopstvene granice.

Na pitanje da li je Arsić prerano digao ruke od pozorišta, Dugalić odgovara:

- Neke uloge biraju nas, a neke uloge biramo mi. Kako se kome u životu "otvori" ili "ne otvori". I zavisi, i ne zavisi od nas. Sada je kasno govoriti o tome šta je moglo da bude. Njegovo se vreme na zemlji navršilo i on je uradio ono što je stigao. Tako će i svako od nas, pa će se to sumirati na kraju, u nekom nebeskom računu i videti šta smo prineli nebu kao dar.

Poslednji oproštaj od Tihomira Tike Arsića biće u subotu, 12. decembra, na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14 časova, a sahrana u 14.30 u Aleji zaslužnih građana.

USPEŠNA GENERACIJA

U KLASI profesora Milenka Maričića sa Arsićem su studirali i Mira Karanović, Ljiljana Blagojević, Stela Ćetković, Branka Sekulović, Merima Isaković, Mima Karadžić, Savo Radović, a te godine je s njima krenuo na studije i Slobodan Boda Ninković.

VUČIĆ: VELIKI GLUMAC I BORAC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je u utorak telegram saučešća povodom smrti glumca Tihomira Arsića.

- Sa dubokim bolom sam primio vest o smrti Tihomira Arsića - prijatelja, saborca, velikog glumca i borca, čoveka koji je svojom harizmom i ličnošću plenio ne samo najširu publiku, već i srca svih ljudi koji su imali čast da ga poznaju. Njegove bitke nikada nisu bile lake, baš kao ni njegove uloge koje je igrao i oplemenjivao ulažući sebe u potpunosti. Takav je bio i kao čovek, kao profesionalac i kao prijatelj. Neka ti nebesa daju mir koji si zaslužio - naveo je Vučić u telegramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere