FILM NE PRIZNAJE PORAZ: Projekcijom iranskog ostvarenja "Zlo ne postoji" u danas počinje 26. FAF

A. P.

27. 11. 2020. u 09:24

FESTIVAL autorskog filma (FAF), 26. po redu, počeće danas, kako je i najavljeno, ali će, zbog novih epidemioloških mera i ograničenog rada bioskopa, trajati znatno duže, do 16. decembra.

ФИЛМ НЕ ПРИЗНАЈЕ ПОРАЗ: Пројекцијом иранског остварења Зло не постоји у данас почиње 26. ФАФ

"Novi poredak" / Foto Promo

- Umesto jedne nedelje imaćemo gotovo ceo mesec FAF-a. Želeli smo da publici koja nas verno prati više od dve decenije omogućimo da lakše nađe termin koji im odgovara. FAF se proteže na tri vikenda, što će omogućiti svima onima koji ne mogu da stignu radnim danima, da željeni film pogledaju vikendom - kazao je Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala.

FAF će biti svečano otvoren danas u 15.00, projekcijom dobitnika Zlatnog medveda u Berlinu, iranskog filma "Zlo ne postoji" Muhameda Rasulofa.

- Zadovoljni smo što će 26. FAF, uprkos teškim okolnostima, živeti u bioskopima. Pokušali smo da napravimo proslavu umetnosti filma, događaj koji traje - poručio je Golubović.

Glavni program obuhvata 22 ostvarenja, od kojih će se 10 filmova boriti za Gran-pri festivala i nagradu "Aleksandar Saša Petrović". U takmičarskom programu su filmovi "Loši putevi", "Žuta mačka", "Mladi kitolovac"... kao i debitantsko delo gruzijske režiserke Dee Kumbašvili "Početak", koje je osvojilo četiri nagrade na filmskom festivalu u San Sebastijanu.

U okviru glavnog programa van konkurencije, publika će moći da pogleda 12 ostvarenja eminentnih autora, poput filmova "Sibir" Abela Ferare, "Dragi drugovi" Andreja Končalovskog (film o ruskom društvu u vreme Hruščova), Lux Aeterna Gaspara Noe, "Novi poredak" Mišela Franka...

Publika će imati priliku da pogleda i ostvarenja mladih autora u selekcijama "Hrabri Balkan", ACID, Bande a part, Cinefondation, kao i specijalne projekcije.

U okviru FAF-a od 30. novembra do 2. decembra održaće se 5. Francusko-srpski filmski susreti, u organizaciji ACID-a, Filmskog centra Srbije, "Megakom filma" i Francuskog instituta.

- Drago mi je što ćemo filmove na FAF-u, uprkos teškim okolnostima, gledati u salama, jer ih upravo to prikazivanje čini "živima" - poručila je Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta. - Ovogodišnji francusko- srpski susreti su ambiciozno zamišljeni, odvijaće se onlajn, a producenti i reditelji iz obe zemlje pokušaće da odgovore na aktuelna pitanja: kako snimiti film tokom pandemije, kako ga distribuirati i ponuditi publici.

Katrin Fodri je poručila da će u razgovorima učestvovati više od 40 francuskih filmskih poslenika, a biće prikazano više od 19 filmova, među kojima su i četiri ostvarenja iz kanske selekcije.

Program 26. FAF-a za prvu nedelju nalazi se na zvaničnom sajtu festivala, kao i na društvenim mrežama, dok će ostatak programa biti objavljen naknadno, a u skladu sa važećim epidemiološkim merama. Deo programa dostupan je onlajn, na platformi mojoff.net.

OMAŽ GILIĆU

OVE godine FAF predstavlja retrospektivu posvećenu našem velikom reditelju i scenaristi Vlatku Giliću. Gilićev film "Kičma" iz 1975. godine svečano će biti prikazan u Domu omladine, a omaž ovom njegovom delu vidi se i na zvaničnom plakatu 26. FAF-a. Po rečima Srdana Golubovića, većina Gilićevih dela nedostupna je za širu javnost, te ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa njegovim opusom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024