VETAR U LEĐA KNJIGAMA ZA NAJMLAĐE: Osnovan Institut sa ciljem da se promoviše, podstakne i poboljša status stvaralaštva za decu kod nas

D. MATOVIĆ

12. 11. 2020. u 13:18

U BEOGRADU je osnovan Institut za dečju književnost, pre svega, sa osnovnim ciljem da se poboljša status, uloga i značaj književnosti za decu, koja je do sada bila prilično marginalizovana i zapostavljena u našoj kulturi.

ВЕТАР У ЛЕЂА КЊИГАМА ЗА НАЈМЛАЂЕ: Основан Институт са циљем да се промовише, подстакне и побољша статус стваралаштва за децу код нас

Književnost za decu / Foto A. Stevanović

- Oseća se potreba da, s jedne strane, pokušamo da objedinimo potencijal stvaralaca književnosti za decu, kako pisaca i ilustratora tako i analitičara, a s druge, da istaknemo potrebu domaće kulture da ne posmatra ovu vrstu književnosti kao nižerazrednu - kaže, za "Novosti", Zoran Penevski, pisac i urednik u izdavačkoj kući "Laguna" koji je na čelu Umetničkog saveta Instituta. - Napori Instituta biće usmereni ka tim pravcima. Najpre je želja da okupimo istinske stvaraoce i da kroz razne aktivnosti ukažemo na kvalitet domaće literature, a istakao bih pre svega njenu originalnost. Želimo da postanemo tačka okupljanja svih umetnika koji žele da vaspitavaju decu i maštom.

Osnovni ciljevi ovog udruženja su propagiranje, razvoj i unapređenje književnosti za decu i mlade, organizovanje stručnih i naučnih skupova, okruglih stolova, tribina i književnih susreta, formiranje i periodično ažuriranje informacione baze podataka o piscima, knjigama...

- Nedostaje mesto koje će validno procenjivati vrednosti domaće književnosti za decu i mesto koje bi predstavljalo odskočnu dasku za prezentovanje domaćih dela stranim izdavačima. Mislim da pisci na srpskom jeziku imaju šta da ponude - smatra Penevski.

Institut će imati redovne i počasne članove, kao i prijatelje (pridružene članove). Za predsednika Upravnog odbora izabran je dr Milutin Đuričković, a za njegovog zamenika Gordana Maletić. Pored umetničkog saveta na čijem čelu je Penevski, Institut će imati i naučni savet, kojim će rukovoditi prof. dr Zorana Opačić, i izdavački savet čiji je rukovodilac dr Predrag Jašović.

- Upravni odbor je svestan svoje kulturne misije i profesionalne odgovornosti, pa će samim tim uložiti mnogo napora da afirmiše prave umetničke vrednosti, da deci približi dobru i lepu knjigu, a naročito da radi na poboljšanju uslova za bavljenje dečjom literaturom i medijskom promovisanju njenih kvalitetnih izdanja - kaže, za "Novosti", Đuričković. - Svoje aktivnosti uskladili smo sa trenutnom epidemiološkom situacijom, ali zadovoljni smo postignutim rezultatima za relativno kratko vreme. Uspostavili smo i međunarodnu saradnju sa nekoliko Instituta za dečju književnost širom sveta, tako da već intenzivno radimo na zajedničkim projektima, uzajamnim prevodima knjiga, razmeni informacija i iskustava.

Ilustracija Tošo Borković

Đuričković podseća da je za dobru promociju dečje književnosti potrebna odgovarajuća medijska pažnja, angažovanje nastavnika i njihova preporuka, saradnja sa bibliotekarima, roditeljima i vaspitačima:

- Osim u nekoliko naših dnevnih listova, kao što je kulturni dodatak "Novosti", gotovo je nemoguće objaviti prikaz neke dečje knjige. Sužen je prostor, izdanja je mnogo, ali kvalitet nije ujednačen. Posla ima napretek. Institut će potpisati protokole o saradnji sa relevantnim kulturnim i srodnim institucijama kako bismo uticali na promenu ove slike u društvu.

Dogovori oko uslova prijema još su u toku, a rukovodstvo Instituta naglašava da im je stalo da članovi budu oni koji nisu zalutali u stvaralaštvo za decu.

- Formirali smo Komisiju za prijem novih članova - kaže Đuričković. - Članarina se neće plaćati, tako da su otvorena vrata svim piscima, kritičarima, prevodiocima, ilustratorima i drugim stvaraocima. Zasada su tri objavljene knjige jedan od uslova za prijem, ali to ne znači da ne možemo ostvariti saradnju sa svima koji su zainteresovani. Inače, prema našoj evidenciji, u Srbiji, regionu i dijaspori ima više od 600 živih pisaca za decu i mlade, što predstavlja zaista veliki broj i samim tim oni zaslužuju da se o njima vodi briga. Okupili smo, takođe, dosta uglednih i poznatih pisaca, a oni koji su u godinama, prihvaćeni su kao počasni članovi.

NOVI ČASOPIS

- INSTITUT će imati i izdavačku delatnost, a pokrenuo je i časopis za dečju književnost, umetnost i kulturu "Jedrenjak", jer naši pisci za decu danas nemaju gde da objavljuju svoje priloge, pesme, priče, prikaze, prevode - kaže dr Đuričković. - Za urednika je izabran Zoran Penevski, a uskoro će izaći prvi broj časopisa. Ovim putem pozivamo pisce za decu da nam se jave i da zajedno radimo na poboljšanju i popularizaciji savremene književnosti za decu i mlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!