POŽARI SA KALEMEGDANA: Na jesenjoj izložbi u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" radove će predstaviti 34 umetnika i dva pokreta

M. KRALj

11. 11. 2020. u 11:38

UPRKOS svemu što se dešava oko nas, "Jesenja izložba" bi trebalo da pokaže da nismo odustali od umetnosti, niti pristali na neku otrcanu verziju, već ponudili nešto što je živo, dinamično, uzavrelo, ističe, za "Novosti", istoričar umetnosti Maja Ćirić, kustos ovogodišnje postavke, koja će pod imenom "Upleteni", od čertvrtka u 19 časova biti otvorena u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", na Malom Kalemegdanu.

ПОЖАРИ СА КАЛЕМЕГДАНА: На јесењој изложби у Павиљону Цвијета Зузорић радове ће представити 34 уметника и два покрета

Rad Tanje Vujinović

Naravno, uz sve sanitarne preporuke vezane za jednu od nedaća koja je snašla ovu, kao i druge kulturne manifestacije - širenje zaraze virusom korona.

- Želeli smo da pokažemo da ako se svi potrudimo, ako svi volontiramo, možemo da izvučemo najbolje iz sebe, ali i iz ULUS-a, koji poslednjih godina prate mnoge kontradiktornosti - ističe kustoskinja, čiji je asistent u u pripremi izložbe bio Lav Mrenović.

Ovogodišnji izbor za najstariju ULUS-ovu smotru (organizuje se od 1928. godine), po broju nije veliki. Uključujući dva inostrana gosta - Japanku Sači Mijači i Džef Kaspera iz SAD - postavku će činiti radovi 34 umetnika i dva pokreta. Većina ih je odabrana na konkursu na koji se mogu javiti svi članovi ovog esnafskog udruženja, a postavku čine slike, crteži, instalacije i video-radovi.

- Izložba će biti monumentalna, ali ne prema broju radova, već po delima koja će na njoj biti predstavljena - dodaje selektorka.

Među autorima ima i članova ULUS-a koji godinama uspehe nižu u inostranstvu, ali se o tome u našoj sredini tek površno zna, poput, recimo Nebojše Despotovića, Tanje Ostojić, Tanje Vujinović, Igora Simića (izložiće video-rad The End Times). Tu su i veterani, kao konceptualni stvaralac Slobodan Era Milivojević (predstaviće se triptihom "Antislika: Aždaja ubija Svetog Đorđa"), ili fotograf Đorđe Odanović. Od međunarodno priznatih umetnika koji žive u Srbiji, Ivan Grubanov izložiće instalaciju sa zastavama stare Jugoslavije i Komunističke partije, a Uroš Đurić sliku velikih dimenzija.

- Podsetićemo i na uspeh koji je u svetu postigao Dragan Drobnjak i njegov "Pokret za očuvanje stakla". Drobnjakove vaze iz serije "Ikebana" su nekada bila dostupne svim građanima Jugoslavije, u robnim kućama - otkriva Maja Ćirić. - Zanimljivo je i da je na dosta radova predstavljen požar, kao odraz uznemirene situacije u kojoj živimo.

Među izlagačima koje su odabrali kustoskinja i Umetnički savet ULUS-a su i Jovana Braletić, Andrej Bunuševac, Mirza Dedać, Isidora Gajić, Nenad Gajić, Ivana Jakšić, Jamesdin, Ksenija Jovišević, Nemanja Lađić, Nikola Marković, Vladimir Milanović, Ivana Milev, Ivan Petrović, Nina Radoičić, Vojislav Radovanović, Dragan Rajšić, Extinction Rebellion, Milica Ružičić, Jana Stojaković, Nataša Teofilović, Ranko Travanj, Anamarija Vartabedijan, Nenad Vučković, Ana Vujović.

STUBOVI "CVIJETE" I ĆIRILICA

RAD japanske umetnice nastanjene u Holandiji Sači Mijači specijalno je osmišljen za Jesenju izložbu i posvećen je stubovima na kojima stoji paviljon "Cvijeta Zuzorić". Amerikanac Džef Kasper predstaviće rad "Relaciona atletika", koji je zapravo dijagram, ispisan na srpskom i ćirilici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!