MUZEJU GRADA I VOJNOJ ŠTAMPARIJI SLEDI SELIDBA: Posle dobijanja građevinske dozvole, pripremaju se tenderi za obnovu zgrade u Resavskoj 40B

M. KRALj

02. 11. 2020. u 11:40

PROŠLE nedelje, osam godina otkako je na konkursu izabran projekat prema kome će biti obnovljeno zdanje u Resavskoj 40b, stigla je građevinska dozvola, pa ovaj veliki posao za našu kulturu, posle koga će Muzej grada Beograda, prvi put u njegovoj 117 godina dugoj istoriji, dobiti jedinstven krov za svoje bogate zbirke, može da otpočne.

МУЗЕЈУ ГРАДА  И ВОЈНОЈ ШТАМПАРИЈИ  СЛЕДИ СЕЛИДБА: После добијања грађевинске дозволе, припремају се тендери за обнову зграде у Ресавској 40Б

Foto BEOINFO

Zgradu nekadašnje Vojne akademije, sazidanu 1899. prema projektu arhitekte Dimitrija T. Leka, muzej je dobio na osnovu ugovora između Ministarstva odbrane i Grada Beograda.

- Tim ugovorom iz 2006, zgrada je konvertovana sa republičke na gradsku imovinu, a na staranje i upotrebu je dobio Muzej grada Beograda - objašnjava, za "Novosti" direktorka Jelena Medaković, dodajući da, iako donedavno nije bilo uslova za njeno privođenje nameni, nikada nije postojala dilema o tome kome pripada.

Za pobedničko rešenje sa konkursa za rekonstrukciju - rad Arhitektonskog biroa BOROVIA d.o.o. iz Beograda, čiji su autori Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić i Jovana

Grujevska, građevinska dozvola stigla je posle nekih izmena i dopuna, kaže sagovornica:

- Trenutno smo u završnoj fazi izrade dokumentacije za tender. Taj deo poslova ide preko sekretarijata za investicije, sa kojim radimo svakodnevno, u ulozi konsultanata. Pred nama je da zgradu u potpunosti tehnički, tehnološki, mikroklimatski osposobimo za najzahtevnije postavke u budućnosti.

Oronulo Unutrašnjost zdanja u Resavskoj 40b,Foto M. Labudović

Do marta mogao da bude poznat izvođač, a samim tim i završene pripreme gradilišta, što podrazumeva kompletno iseljenje zgrade. U njoj se, međutim, neprekidno od 2006. godine do danas, nalazi i Vojna štamparija.

- Štamparija je ostala u zgradi zbog nemogućnosti lakog preseljenja i zbog toga što Vojska za nju mora da se opredeli neki drugi prostor - nastavlja Jelena Medaković. - Mi do sada štampariju nismo pritiskali, ali su se stekli uslovi i više nema nedoumica. Vojska je obaveštena o dobijanju građevinske dozvole, zato ne vidimo nikakve sporne momente, osim što je podjednako obiman posao i pred štamarijom i pred nama. Predstoji nam selidba u veoma kratkom roku. Muzej iz zgrade u Resavskoj mora da iznese sve iz svojih izdavačkih depoa.

ZDANjE KOJE FASCINIRA

KAKO bi očuvao neprekidnu izlagačku delatonst, muzej je u poslednjih godinu i po, u zgradi u Resavskoj, gotovo na nedeljnoj osnovi sanirao neke od kvarova, otkriva direktorka:

- Samo zdanje fascinira volumenom, teksturom, ali i tragovima vremena koji su postali gotovo scenografski deo postavki koje se tu održavaju. Među savremenim umetnicima, čak i u ovakvom stanju, prostor je veoma poželjan. Gotovo svakodnevno nam stižu upiti za njegovo korišćenje. Trudili smo se da tu bude nešto od muzejskih izložbi, ali pre svega smo ga ustupali stvaraocima čije poetike u dašnjem trenutku zavređuje pažnju.

Budućnost Projekat rekonstruisanog muzeja, Foto BEOINFO

Prošle godine, u zgradi u Resavskoj, Ministarstvo odbrane organizovalo je izložbu "Odbrana 78" povodom 20 godina od NATO agresije. Njeno trajanje je bilo produženo donedavno, a deo postavke se još nalazi u zgradi.

- Ta postavka je zatvorena i već delimično skinuta. Kao muzej grada Beograda i mi smo dali svoj doprinos, jer nam je stalo da godišnjica završetka bombardovanja, kao kraja pakla za ceo naš narod, bude dostojno obeležena. Svoje programske aktivnosti smo, zbog ove postavke, u potpinosti usmerili na naše druge objekte i na gornji sprat. U tom smislu, mogu da kažem da je to bio zajednički projekat koji je sada okončan. Ostalo je da se i drugi delovi te izložbe uklone, što nije lako, jer se radi o velikim i teškim eksponatima - zaključuje direktorka Muzeja grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju