KORONA PONOVO SPUŠTA ZAVESU: U beogradskim pozorištima sve češće se otkazuju zakazane predstave

V. STRUGAR

30. 10. 2020. u 10:22

VIRUS korone širi se geometrijskom progresijom, svuda, pa i u teatru. Da "daske koje život znače" to ostanu, ovih dana prinudile su uprave naših pozorišta da zbog zaraženih u sopstvenim redovima ili onih koji su s njima bili u kontaktu - skidaju predstave. Naravno, ima i drugih (ponekad tehničkih) razloga, ali su činjenice neumoljive. Obrazloženja, ukoliko ih ima, obično glase: "Poštovana publiko, zbog aktuelne epididemiološke situacije i preventivnih razloga, otkazuje se predstava..."

КОРОНА ПОНОВО СПУШТА ЗАВЕСУ: У београдским позориштима све чешће се отказују заказане представе

"Uobraženi bolesnik" / Foto Nenad Petrović/JDP

Prvi je zvanično "povukao nogu" Zvezdara teatar i "obnarodovao" da odlaže do daljeg premijeru "Berači snova" koja je trebalo da izađe 6. novembra. Uvidom u repertoar i drugih beogradskih pozorišta zapažamo da su u Narodnom (dve večeri zaredom) skinuti i dramski ("Balkanski špijun") i operski ("Travijata") naslovi. U Ateljeu 212 za sinoćno izvođenje kratko obaveštenje - nema predstave. U Jugoslovenskom dramskom trebalo je (ali ne može) da se izvodi "Uobraženi bolesnik", a izvesno je da publika neće gledati ni "Lorencača". U Teatru "Vuk" tek što je najavljena, već je "odjavljena" premijerna obnova "Ajnštajnove izdaje". Konačno, Beogradsko dramsko koje je počelo da izvodi svoje naslove u "blokovima", u blokovima je prinuđeno i da otkazuje: od 26. oktobra do 2. novembra, na Crvenom krstu neće se igrati "Kad su cvetale tikve" i "Ko se boji Virdžinije Vulf".

U samim pozorišnim kućama nerado se govori o novonastaloj situaciji, svuda su i okolnosti i odluke slične: izvodi se to što se može, odnosno naslovi u kojima je ekipa na okupu i nema "sumnjivih". Kako saznajemo, čim se pojave novi slučajevi zaraženih, testiraju se svi koji su s njima bili u kontaktu da se epidemija ne bi širila dalje. Pošto mnogi članovi ansambla igraju u brojnim serijama koje se snimaju gotovo bez predaha (ponekad jedan glumac igra i u više njih), svima je prilično jasno da virus najlakše i najbrže stiže sa seta ili "tezge" - čak i izvan granica naše zemlje.

A, šta je posledica ovakvog, neizvesnog stanja na našim scenama i oko njih? Zbog sopstvenog mira Beograđani sve češće odlažu pozorišno zadovoljstvo za neka bolja vremena. Ponekad, čak i pored mogućnosti zamene, odlučuju da "alale" već kupljene ulaznice. Vredi li igrati za neizvesnu trećinu sale, po svaku cenu? Verovatno ne, ali ovog puta o tome neće odlučivati samo nadležni već i sami teatri, nažalost, priterani uza zid.

REPERTOAR

Da ne bi već razređenu publiku stavljali u nezgodan položaj da vraća karte ili menja za druge naslove, u nekim teatrima prave nedeljni repertoar i tako svode neprijatna iznenađenja na najmanju moguću meru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)