IZLOŽBA "NIJANSE SEĆANJA" U GALERIJI "KORNJAČA": Akademska slikarka Slavica Šalović se kroz umetnost vraća u detinjstvo

J. G.

14. 10. 2020. u 21:34

ZIDOVE galerije "Kornjača" u Carigradskoj ulici od danas krasi 20 slika izložbe pod nazivom "Nijanse sećanja", akademske slikarke Slavice Šalović Novaković.

ИЗЛОЖБА НИЈАНСЕ СЕЋАЊА У ГАЛЕРИЈИ КОРЊАЧА: Академска сликарка Славица Шаловић се кроз уметност враћа у детињство

Foto: Novosti

Ljubitelji umetnosti trenutnu postavku mogu pogledati radnim danima i subotom od 18 do 20 časova, a do 28. oktobra.

Slavica Šalović Novaković/Foto: Novosti

- Ciklus "Nijanse sećanja" bavi se temom detinjstva i odrastanja. Na koji način smo zapamtili nešto iz detinjstva? Da li je to samo lična realnost ili stvarni odraz dešavanja koja su nas pratila? - govori autorka izložbe. - Ponavljanje devojčice sa kikama na mojim slikama je onaj naš esencijalni deo, a da li ćemo kasnije odabrati roza ili crna stakla kroz koja ćemo posmatrati svet, naš je izbor.

Prema rečima autorke, sveopšte je uverenje da je gledanje stvari na negativan način zapravo ono realno i pravo. Ali, ljudi na iste stvari sasvim drugačije reaguju. Ista činjenica za nekoga je raj, a za nekoga crni pakao.

Slavica Šalović Novaković/Foto: Novosti

- Svoju istinu i način gledanja na život rešavam u slikarstvu, mada se moj doživljaj istih figura iz dana u dan menja, ovisno o meni i mom raspoloženju. Na kraju, ipak ostavim onu emociju koja je u meni najjača - sa osmehom objašnjava Slavica. - Rad na slici započinjem sa jakim i već definisanim crtežom koji mi omogućava da se lepše i lakše prepustim boji. Težim čistim i jasnim bojama i zato koristim akril kao sredstvo izražavanja. Postavim boje na paletu i onda kreće suptilna igra nijansi. Fluidno plešući moja četkica klizi po platnu i beleži upravo to - nijanse mojih sećanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna