REDITELJ KOJI JE SNIMAO EMOCIJE: Oproštaj porodice, kolega i prijatelja od Gorana Paskaljevića (1947-2020) u Jugoslovenskoj kinoteci

P. KARANOVIĆ

14. 10. 2020. u 21:24

OD svih dela Gorana Paskaljevića koja će ostati značajna za evropsku i svetsku kinematografiju, najviše se izdvaja "Bure baruta". Taj film iz 1998. ostaće upisan u istoriji srpske kinematografije, isto kao što je "Sladak život" Federika Felinija 1960. ušao u istoriju italijanskog filma.

РЕДИТЕЉ КОЈИ ЈЕ СНИМАО ЕМОЦИЈЕ: Опроштај породице, колега и пријатеља од Горана Паскаљевића (1947-2020) у Југословенској кинотеци

Foto Z. Jovanović

Ovako je o našem legendarnom reditelju govorio Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske u Beogradu, opraštajući se od Paskaljevića na komemoraciji koja je organizovana u sredu u Jugoslovenskoj kinoteci. Kako je istakao, naš veliki sineasta dao je neprocenjiv doprinos i bio reprezent kulturne saradnje između Srbije i Francuske.

Opraštanje od Paskaljevića započelo je minutom ćutanja, a komemoraciji su, pored članova porodice, supruge Kristine, sinova Vladimira i Petra, prisustvovale njegove brojne kolege, prijatelji i poštovaci. Kolaž sa scenama iz kultnih ostvarenja koja su mu donela svetska priznanja - "Zemaljski dani teku", "Pas koji je voleo vozove", "Vreme čuda", "Tango argentino", "San zimske noći", "Varljivo leto 68`.", "Anđeo čuvar", "Optimisti", "Tuđa Amerika", "Medeni mesec", "Zemlja bogova", "Bure baruta", "Kako je Hari postao drvo", "Kad svane dan", "Uprkos magli"..., podsetili su, kako je istakla glumica Svetlana Ceca Bojković, na izuzetnog reditelja i divnog čoveka koji je imao puno emocija i empatije prema drugima, i koji je voleo život.

- Imam osećaj kako je Goran naglo iščupan iz života, to se čini naročito nama glumcima koji smo sarađivali s njim, ali i publici do čijih je srca i duše duboko dopirao. Iz odlomaka njegovih filmova videli smo da je tu puno lirike, humora, empatije, emocija... Goran je bio čudesan filmski autor bogatog dela, i umeo je da uživa u životu - istakla je Ceca Bojković.

Njegov kolega i prijatelj, reditelj Darko Bajić, podsetio se njihovih druženja na Pulskom festivalu, putovanja u Brazil...

- U Brazilu sam spoznao šta znači kada vas Paskaljević povede na put. U šetnji između okeana i uzavrelih ritmova koji su dolazili iz barova Rio de Žaneira, prve večeri mi je dobacio: "Kao Niš na more" - izjavio je Bajić.

Foto Z. Jovanović

Dirljivim rečima koje su rasplakale mnoge Paskaljevićeve poštovaoce, od svog bliskog prijatelja u sredu se oprostio i naš slavni scenograf Miljen Kreka Kljaković, ističući da je Goran bio veliki sineasta, ali i običan čovek koji je nosio u sebi mnogo empatije, i čiju je suštinu činilo saosećanje, kako prema ljudima tako i prema napuštenim životinjama.

NE POSTOJI RASTANAK

SA puno topline od Paskaljevića su se oprostili i snimatelj Milan Spasić Papi, glumac Sergej Trifunović, pozorišni reditelj Nebojša Bradić, koji je na kraju citirao filozofa i pesnika Rumija: "Za one koji vole srcem i dušom, ne postoji rastanak". A poslednji aplauz Paskaljević je u sredu dobio i od Mire Banjac, Radoslava Raleta Zelenovića, Zorana Simjanovića, Branke Petrić, Zorana Andrića, Jelice Rosandić, Mirka Beokovića, Gorana Radovanovića.... Posle komemoracije prigazana je digitalno restaurisana verzija filma "Poseban tretman", kojim je Paskaljević 1980. osvojio Kan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!