HULIGANE PREŽIVEO SAMO "KENJKAVAC": Posle vandalskog napada na postavku stripova u "Staroj kapetaniji" neoštećen je samo sporni crtež

M. KRALj

14. 10. 2020. u 21:20

POSLE vandalskog upada u zemunsku galeriju "Stara kapetanija", tokom koga je uništena postavka andergraund stripova grupe "Momci", igrom slučaja, jedini crtež koji je u potpunosti neoštećen je - "Kenjkavac", oko koga se i pokrenula lavina negativnih komentara na internetu.

ХУЛИГАНЕ ПРЕЖИВЕО САМО КЕЊКАВАЦ: После вандалског напада на поставку стрипова у Старој капетанији неоштећен је само спорни цртеж

Foto: Tviter

Zbog ove nevelike ilustracije, dimenzija osam puta 15 centimetara, na kojoj je novorođenče sa sekirom zarivenom u glavu, verbalno nezadovoljstvo iz sajber prostora izlilo se u realnost kao nasilje čiji su akteri bili momci sa maskama i crnim kapuljačama, koji su cepali sve pred sobom.

- Mnogo više od samog čina uništavanja izložbe plaši što takvo nasilje, posle svega, dobija podršku na društvenim mrežama - smatraju "Momci", koji su u Zemunu predstavili radove stare dve-tri decenije.

Njihova umetnost našla se na udaru, kažu, jer je jedan stari crtež, istrgnut iz konteksta, pokrenuo talas nerazumevanja i netolerancije:

- I mi smo roditelji, koji su osetljivi na teme koje se tiču nasilja nad decom. Ovde se, međutim, niko nije bavio realno ugroženim mališanima kojima je potrebna pomoć i zaštita, već stilizovanim, crnohumornim crtežom. U vreme kada je nastao, nad njim se niko nije zgražavao.

A momci koji su se "razračunali" sa sadržajem koji ih je iritirao, prema rečima kustosa izložbe Ivane Đorđević, na sebi nisu imali nikakva posebna obeležja, niti su se obraćali njenoj dežurnoj koleginici i čoveku iz obezbeđenja (angažovala ga je strip grupa "Momci", posle pretnji smrću na društvenim mrežama).

- Koleginica im je govorila da je to samo umetnost i da ne bi trebalo da je uništavaju, na šta joj je jedan iz grupe dobacio: "Ne smaraj" - priča, za "Novosti", Đorđevićeva. - Delovalo je kao da su došli tu da obave zadatak.

Prema rečima sagovornice, policija je tek 20 minuta posle incidenta došla da napravi uviđaj, iako su stacionirani u neposrednoj blizini galerije:

- Samo nekoliko sati pre toga bili smo u stanici da prijavimo pretnje smrću dobijene preko društvenih mreža, ali su nas uputili na odeljenje za sajber kriminal - dodaje Ivana Đorđević.

POLICIJSKA ZAŠTITA

U GALERIJI "Stara kapetanija", odlučili su da devastiranu postavku tako ostave otvorenu za posetioce sve do nedelje, dokle je bilo u planu da traje ova izložba u okviru 11. međunarodnog festivala "Novo doba". Sve vreme će, otkriva kustoskinja Ivana Đorđević, kako im je obećano, imati policijsku zaštitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović