ISTORIJSKA DRAMA O LJUBAVI I RATU: "Jugoslovenka" posle "Crvenog meseca"

J. BANjANIN

11. 10. 2020. u 15:39

NA radost milionske publike, koja je netremice pratila telenovelu "Crveni mesec", od 12. oktobra na TV Pink, u 20.00, emitovaće se spin-of istorijskog spektakla - serija "Jugoslovenka", autora i reditelja Romana Majetića.

ИСТОРИЈСКА ДРАМА О ЉУБАВИ И РАТУ: Југословенка после Црвеног месеца

Foto: Jelena Simonović/Tom Dubravec

Iako nije reč o nastavku, ove dve priče povezuju likovi. Najpre stvarne istorijske ličnosti, poput Aleksandra Prvog Karađorđevića (Mihajlo Jovanović), Petra Prvog Karađorđevića (Miodrag Milovanov), Nikole Pašića (Lepomir Ivković), Dragutina Dimitrijevića Apisa (Slaviša Čurović), te nekoliko fiktivnih junaka, kao što su Sofija Baumen (Ivana Dudić), doktor Bočev (Branko Đurić), Pavle Dimitrović (Srđan Karanović), Marija Baumen (Nina Grahovac), Jovan Petrović (Daniel Kovačević)...

Hrvatski glumac Petar Ćiritović, koji je tumačio lik Alfreda Redla, u spin-ofu igra francuskog markiza i oficira D'Avarija, koji je šef obezbeđenja i lični vozač regenta Aleksandra.

Priča "Jugoslovenke" počinje u avgustu 1916, kada je Srbija okupirana, a vojska joj se nalazi u Grčkoj posle povlačenja preko Albanije u kojoj je umrlo više od 200.000 ljudi. Saveznici gube rat, a unutar zemlje vlada napeta politička situacija. Autor, u saradnji sa istoričarom Nikolom Giljenom, osvetljava istorijske okolnosti do 1921.

U središtu događaja su porodice Pavlović i Ristić, koje simbolišu dva pola srpskog društva te epohe. Pavlovići su ugledni i nekada imućni, a čast i poštenje predstavlja im osnovu života i poslovanja. Pavloviće čine Nemanja, Irina i njihov sin Vuk, koje igraju Boris Komnenić, Branka Pujić i Dušan Matejić.

Foto: Jelena Simonović/Tom Dubravec

Ivana Dudić i Jovana Milovanović

Ristići se, za razliku od Pavlovića, snalaze u novim okolnostima u kojima se poslovni uspesi zasnivaju na korupciji, zakulisnim igrama i političkim vezama. Ristići su Dimitrije, Milica, Jelena i Stefan, koje tumače Dragan Vujić Vujke, Jana Milić Ilić, Tamara Šustić i Stefan Radonjić.

Sudbina će spojiti Vuka Pavlovića sa devojkom iz drugačijeg miljea Kosanom, koju glumi Jovana Milovanović. Odnos glavnih junaka svedoči o društvenim promenama, novom svetu i vrednostima gde je časno viteštvo iz "Crvenog meseca" relikvija prošlosti. Istorijska drama "Jugoslovenka", u 140 epizoda, donosi uzbudljivu priču o ljubavi, prijateljstvu, stegama društva, moralnim načelima i slobodi, kao i veličanstvenu scenografiju i autentične kostime.

Primorski pejzaži Krfa snimani su tokom leta na hrvatskom ostrvu Hvaru, a snimanje još traje u kompleksu Pinkovih studija u Šimanovcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!