SRAMNO VREĐANJE AMFILOHIJA: Sporni film "Svjedok Božje ljubavi" televizije Crne Gore neće biti prikazan na festivalu "Pres vitez"

V. KADIĆ - B. GRUJIĆ

07. 10. 2020. u 11:20

Skandalozni film "Svjedok Božje ljubavi", autorki Tanje Šuković i Snežane Rakonjac, u produkciji Televizije Crne Gore, u kojem se na najprizemniji način govori o mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, ipak, neće biti prikazan na regionalnom TV festivalu minijatura "Pres vitez", jer nije prošao selekciju.

СРАМНО ВРЕЂАЊЕ АМФИЛОХИЈА: Спорни филм Свједок Божје љубави телевизије Црне Горе неће бити приказан на фестивалу Прес витез

Foto Printskrin

Ovo ostvarenje nastalo je u vreme opšte hajke režima Mila Đukanovića protiv SPC u Crnoj Gori i usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, a odlazeći režim u Crnoj Gori kandidovao je taj projekat za zvaničnu selekciju "Pres viteza".

Predsednik ovog festivala dokumentarnog filma Igor Aleksić, kazao je, za "Novosti", da je tačno da "Svjedok Božje ljubavi" nije prošao drugi krug selekcije festivala, zbog političkih poruka u filmu.

- Propozicije su jasne: u prvom krugu ocenjuje se tehnička ispravnost filma, a u drugom, konačnom krugu, film nije prošao selekciju zbog jasnih političkih konotacija - kaže Aleksić, uz napomenu da je ovo jedinstven slučaj, zbog toga što autori znaju da se festival ne bavi politikom, nego isključivo temama o ljudima i ljudskim sudbinama.

- Naravno da je pravo TV Crne Gore, da pošalje film, ali mislim da sam jasno objasnio jedini razlog zbog kojeg nije prošao drugi, konačni krug selekcije - zaključuje Aleksić.

Foto Printskrin

I Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije juče je saopštilo da film neće biti prikazan na festivalu, jer, iako prijavljen, nije prošao selekciju, i pozdravilo je odluku organizatora i selektora.

- Nakon reakcije dela javnosti i uvida u film, Ministarstvo kulture i informisanja razume da predmetno delo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time naneti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorskoj-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Naročito ako se zna da je predmetni dokumentarac nedavno bio prikazan na javnom servisu jedne susedne zemlje, upravo u neprijatnoj situaciji eskalacije političkih napetosti, kao verovatni propagandni akt jedne od strana. Ni predmetni film ni poruke koje sadrži nemaju niti su imale podršku Ministarstva kulture i informisanja, već je, kao i prethodnih godina, podršku imao samo festival kao takav i dokumentarni filmovi kao kategorija - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Film ironičnog naziva "Svjedok Božje ljubavi" za cilj je imao satanizaciju mitropolita Amfilohija, kroz snimke sa početka devedesetih i raznih skupova po Crnoj Gori i Cetinju uz govor Željka Ražnatovića Arkana, kada su rodonačelnici današnjih "komita" i "patriota" prekidali skup Crnogorske akademije nauka i umetnosti povicima "Nije ovo Srbija" i "Risto sotono", želeći da prikažu da "svako zlo" u Crnoj Gori dolazi od Srba i iz Srbije. A kao glavnog krivca vide u arhiepiskopu cetinjskom - Amfilohiju. Na snimku umesto govora spikera, izdefilovale su poruke: "Skoro trideset godina sa mitropolitskog trona umesto blagih reči odleću kletve i klevete 'Svedoka Božje ljubavi'. Amfilohije Radović bio je i ostao izaslanik crkve strane države, fanatični sledbenik velikosrpskog nacionalnog projekta. Duhovnik koji druguje sa živim zločincima, a mrtve promoviše u svece."

Podsećamo da je u vreme prikazivanja ovog skandaloznog ostvarenja TV Crne Gore, jedino reagovala novinarka Javnog servisa Nevenka Bošković Ćirović, opisavši dokumentarni film kao sramni pad novinarske profesije.

- Film se zove "Svjedok Božje ljubavi" i ima nameru da mitropolita pokaže "svedokom satanine ljubavi", reagovala je tada Ćirovićeva. - Vi koji ste stali iza ovog srama i neodgovornosti, saučesnici ste srama i stida i najnižeg pada novinarske profesije!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)