MUZIKA ZA SVA VREMENA: Održan festival DŽezibar u Kraljevu (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

04. 10. 2020. u 10:45

U IZMENJNOM formatu i bez inostranih izvođača zbog pandemije korona virusom, u Kraljevu je minulog vikenda održan jubilarni, deseti po redu džez festival - "DŽezibar".

МУЗИКА ЗА СВА ВРЕМЕНА: Одржан фестивал Џезибар у Краљеву (ФОТО)

Foto: KC Ribnica

Tokom dve festivalske večeri u dvorištu Francuske kuće u centru grada, ljubitelji džeza bili su u prilici da uživaju u više nego kvalitetnim nastupima renomiranih bendova i solista. Prve večeri najpre su nastupili su "Vonder strings kvartet" sa poznatim džez standardima prilagođenim gudačkom kvartetu sa perkusijama, kao i autorskim kompozicijama. Potom se publici predstavio Dragan Ćalina kvartet, autorski bend sastavljen od eminentnih džez muzičara.

- Naša muzika je mešavina strejt-ahed džeza, bi-bapa i svinga, sa primesama neparnih ritmova i fuzije. Pandemija ostavila posledice i na džez scenu, kao na sve ostale segmente u životu. Zato mi je veoma drago što su se stekli uslovi da se "DŽezibar" ipak održi – rekao je Ćalina.

Foto: KC Ribnica

Drugo festivalsko veče otvorila je grupa vrsnih solista Big benda RTS okupljenih u novi bend - "La familija džez kvintet". A, zavesu na jubilarni "DŽezibar" spustio je niški "Ejot" vešto kombinujući elektro zvuk roka, džeza i panka sa ambijentalnom, čak i tradicionalnom muzikom.

- DŽez je muzika za sva vremena koja ne poznaje šablone. Zato je poseban doživaj slušati džez umetnike - bio je komentar jednog starijeg Kraljevčanina koji je obe večeri pomno pratio nastupe svih ovogodišnjih izvođača.

U organizaciji kraljevačkog Kulturnog centra "Ribnica", uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, i ove godine ulaz na sve koncerte bio je besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NISAM SMEO O OVOME PRED CECOM! Laušević otkrio tajne razgovora sa Arkanom, u sve je umešana i Željkova bivša - Natalija