DA LI JE PROŠLOST MRTVA: Zavirili smo u šestu sezonu postapokaliptične horor drame koja 12. oktobra stiže na kanal AMC

J. BANjANIN

03. 10. 2020. u 16:42

JESEN na kablovskom kanalu AMC ne bi bila potpuna bez naslova iz čuvene franšize "Okružen mrtvima".

ДА ЛИ ЈЕ ПРОШЛОСТ МРТВА: Завирили смо у шесту сезону постапокалиптичне хорор драме која 12. октобра стиже на канал АМЦ

Demetijus Gros kao Emil / FOTO AMC Networks

Šesta sezona jedne od najgledanijih serija "Strah okruženog mrtvima" (Fear the Walking Dead) biće emitovana od 12. oktobra, ponedeljkom u 3.00 i 22.00. Postapokaliptična horor drama, čiji autori su Robert Kirkman i Dejv Erikson, a od četvrte sezone Endru Čemblis i Ijan Goldberg, prati nefunkcionalnu porodicu koja je morala da stekne nove veštine i usvoji nove stavove kako bi preživela izazove koje donosi raspad civilizacije oko njih.

Snimanje šeste sezone počelo je u novembru prošle godine u Teksasu, ali je u martu prekinuto tokom pandemije virusa korona. Produkcija je pre obustave potpuno završila prvu polovinu sezone, a Endru Čemblis je dovršio scenario svih epizoda. Snimanje je nastavljeno krajem avgusta kada je Ijan Goldberg najavio novu sezonu kao mračniju.

Isti scenarista je izjavio da će nova sezona dobiti "antologijski format", odnosno da će fokus epizode biti na pojedincu ili nekolicini likova, kao što je bio slučaj sa jednom epizodom 4. sezone. Rediteljsku palicu su u nastavku uzeli i glumci. Član glavne ekipe, Leni Džejms, debitovao je kao režiser druge, dok je treću epizodu režirao njegov kolega Kolman Domingo, koji je prethodno već bio u rediteljskoj stolici ove serije.

Nastavak "Straha" prikazuje šta se dogodilo sa neobičnom porodicom ujedinjenom u nameri da pomogne preživelima nakon apokalipse. Nemilosrdna Virdžinija (Kolbi Minifi), vođa neprijateljski nastrojene grupe preživelih, poznatih pod imenom "Pioniri", razdvojila je glavne junake. Prinuđeni su da se nastane u udaljenim naseljima, kojima upravlja Virdžinija, što ih do srži potresa.

Ališa Debnam Keri kao Alisija Klark / FOTO AMC Networks

Neki će smatrati da su stabilnost i mogućnosti koje se pružaju u Virdžinijinim zajednicama intrigantni, neki će potonuti u mrak, dok će se drugi boriti protiv onoga što im je nametnuto. Život iza Virdžinijinih zidina dovešće u iskušenje svakog od njih na različite načine, što će ih naterati da pronađu svoje mesto u novom svetu.

Budući da je plejada glavnih likova podeljena, scenaristi su se opredelili za drugačiji stil pripovedanja. U finalu prethodne sezone vođa grupe Morgan Džons (Leni Džejms), teško ranjen i ostavljen na milost i nemilost horde živih mrtvaca ljudoždera, poručio je saborcima da "samo žive". "TV novosti" imale su priliku da zavire u prvu epizodu šeste sezone, čiju režiju potpisuje Majkl Satrazemis.

Promotivni plakat poručuje da je "prošlost mrtva", a sa njom i Morgan kakvog smo ranije upoznali. U prvim kadrovima živi leš po užarenom pesku polako korača ka čoveku koji belim sprejom na crvenoj pozadini ispisuje reč "kraj". Ipak, ranjeni Morgan otvara zakrvavljene oči. Shvata da je sam u napuštenoj limuzini koja se nalazi usred šumske nedođije. Oko automobila hoda jedan mrtvac, ali ubrzo ga ubiju konjanici u prolazu. Osokoljen time, Morgan nekako, poštapajući se o glogov kolac, izađe iz limuzine. Tren kasnije, pokraj njega prođe leš zastajući samo da ga onjuši, ali ne napadajući ga. To može značiti samo jedno - da je Morgan postao poput živih mrtvaca. Uskoro ovo neće biti njegova jedina briga. Morgan mora da odluči da li će pomoći neznancu koji je očajan ili će njegovu sudbinu prepustiti stihiji apokalipse.

Kolbi Minifi kao Virdžinija / FOTO AMC Networks

Morganu bi izbor bio lakši da mu za petama nije misteriozni lovac na glave, a ozleđeni junak je laka meta za Emila (Demetijus Gros). Ubica, čije je lice skriveno ispod širokog oboda kaubojskog šešira, zaobljenom dugačkom ivicom oštre sekire pred sobom "kosi" i žive i mrtve. Nameran je da dovrši ono što Virdžinija nije mogla, ali pošto je Morgan Džons mrtav, Emil u prvoj epizodi pod nazivom "Kraj je početak" ima posla sa nekim drugim čovekom.

- Ne znam da li će se moj lik provući u šestoj sezoni - izjavio je nedavno Leni Džejms. - Kada je Morgan prvi put stigao u Teksas, želeo je da pobegne od ljudi. Sada on oseća pravu ljubav, odgovornost i ponos u grupi ljudi kojima želi da bude okružen i koje želi da zove svojima. Nadam se da će u nastavku oni naći način da ponovo budu zajedno.

Iako Morganova konačna sudbina, kao i okupljanje grupe (uprkos željama Virdžinije), nisu izvesni, predstojeća sezona zasigurno će doneti novi talas krvavog haosa.

Glavne uloge u novoj sezoni zaigraće Ališa Debnam Keri kao Alisija Klark, Megi Grejs kao Altea, Danaj Garsija kao Lusijana Galvez, Kolbi Holman kao Ves, Kristina Evandželista kao Šeri, Džena Elfman kao Džun, Garet Dilahant kao Džon Dori...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!