PODRŽAVAO ME JE U TRAGANJIMA: Milena Pavlović o sazrevanju uz poznatog oca Živojina Žiku Pavlovića

I. MITIĆ

28. 09. 2020. u 08:51

UZ pregršt anegdota iz perioda odrastanja uz našeg proslavljenog reditelja Živojina Žiku Pavlovića, glumica i pozorišna rediteljka Milena Pavlović podsetila se profesionalnog sazrevanja i saradnje sa svojim ocem na filmovima "Dezerter" i "Država mrtvih".

ПОДРЖАВАО МЕ ЈЕ У ТРАГАЊИМА: Милена Павловић о сазревању уз познатог оца Живојина Жику Павловића

Milena Pavlović / Foto I. Mitić

Ona je istakla da je Žika Pavlović bio čovek koji je mnogo voleo da radi i da se druži ponajviše sa običnim svetom koji je, u svojim delima, izvodio u prvi plan. To su bili njegovi grandiozni junaci, a ne elita.

- Dosta je bio strog, ali i emotivan. Uvek me je podržavao u mojim traganjima. Sve do osmog razreda nisam ni znala da je poznat. To je lep način vaspitanja. U tinejdžerskim danima govorio mi je da pišem dnevnike "da izbacim to iz sebe". Kada sam nameravala da upišem slikarstvo, i tu sam imala njegovu podršku, kao i kada sam, posle drugog razreda srednje škole, upisala glumu. Danas mislim da bi bio zadovoljan mojom režijom, jer mi govore da u onome što radim ima i mog oca - ispričala je Milena Pavlović.

Na tribini "U krupnom planu" u okviru Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), gde najviša priznanja nose Žikino ime, Milena je kazala da je porodica dugo na njegov odlazak gledala kao na lični gubitak i da je tek kasnije shvatila koliko je dragoceno to što kroz njegove romane i filmove i podsećanje na njegovo ime, sa nagradom i festivalom u Leskovcu, Živojin Pavlović ima priliku da i dalje živi.

- Svakome je drago i čast da se pojavi ovde i ne samo zbog imena Živojina Pavlovića nego zbog kvaliteta festivala i onoga što on sa sobom nosi - istakla je naša poznata glumica.

GLOGOVAC

Tokom razgovara pred festivalskom publikom, Milena se prisetila saradnje sa Nebojšom Glogovcem sa kojim je snimala "Državu mrtvih".

- Bilo mi je tada važnije šta će mi Glogovac reći od onoga što ću čuti od svog oca. On je imao nešto u sebi, što ti ne znaš da li to imaš kao glumac. Neku energiju. Magiju - zaključila je Milena.

Milena je vrlo emotivno govorila o Žikinom odnosu sa studentima i saradnicima, ali je kazala da joj je bilo lakše da sarađuje sa Srđanom Dragojevićem ili Emirom Kusturicom nego sa svojim ocem, naročito u prvom filmu.

- Imala sam neki svoj stav i mali grč kada smo radili "Dezertera", a dodatno sam bila opterećena time što snimam sa Radetom Šerbedžijom koga sam poznavala odmalena. U "Državi mrtvih" sam uživala. Rekla sam sebi: "Baš me briga. Zvaću te tata". Taj film je za mene specifičan, a dodatnu setu i emociju imam i zbog toga što ga nije završio. Ozbiljna ekipa i ozbiljna tema - naglasila je Milena.

VOLI ŠTO JE MARINA

MILENA Pavlović je svoju prvu ulogu dobila sa 19 godina u filmu "Mi nismo anđeli", kada je već bila na trećoj godini studija.

- Taj film je zaista divan. Drago mi je što sam njegov deo i što me ljudi pamte po njemu. Posle crnog talasa bio je to, kako ga Srđan zove, "ružičasti talas", ali je nažalost kratko trajao jer je već pravljen "u crno vreme" - kazala je glumica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024