DNEVNIK ZABLUDA: I bunker nudi estetski doživljaj

Slobodan Maldini

22. 09. 2020. u 12:18

Nedaleko od Prilepa podignuta je građevina neobične arhitekture - "Centar za kontinuitet poslovanja i oporavak podataka u slučaju katastrofa".

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: И бункер нуди естетски доживљај

Izgled objekta u Prilepu / Foto Lična arhiva

Pred autora, beogradskog arhitektu Zorana Abadića postavljen je težak zadatak: fizička zaštita digitalnih baza Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije od krađe, brisanja i upropašćenja, zbog čega ih je potrebno pohraniti u objektu sigurnom kao bankarski trezor.

Da bi bile omogućene bezbednost i kontrola objekta, odabrana je izdvojena lokacija, udaljena dva kilometra od gradskog centra. Svojom unutrašnjošću, predviđeno je da građevina pruži siguran smeštaj računara i mrežnih uređaja, uz snabdevanje elektroenergijom, kontrolu radne temperature i dobre računarske veze.

U odgovoru na zahtevan zadatak, autor je posegao za nesvakidašnjim arhitektonskim rečnikom. Zamislio je zgradu sa osnovom jednostavne kružne forme, ukopanu u negostoljubivom terenu, nalik krateru kakvog meteora ili vulkanskom grotlu. Elementarnim ali finim geometrizmom suprotstavio se grubim crtama krajolika, unoseći u njega artističku suptilnost. Čista, jednostavna forma kruga neodoljivo me asocira na vulkanski krater Roden u Flagstafu, u Arizoni, koji sadrži jedinstvenu podzemnu instalaciju američkog umetnika Džejmsa Tarela. Za razliku od Tarela koji se, kupivši zemljište sa vulkanskim kraterom upustio u jedinstvenu avanturu kreiranja svetski poznatog konceptualnog dela lend-arta, objekat u Prilepu, nastao kao plod potreba makedonske policije finansiran sredstvima Evropske unije, više podseća na zaostali bunker iz Drugog svetskog rata, u kojem se nalaze nedirnute kosti njegovih branilaca.

Ali, ako apstrahujemo funkciju ovog objekta, pred nama je čista geometrija, minimalističko delo, koje izvan prethodnog konteksta ima visoke estetske i strukturne kvalitete. Kao što je minimalista Tadao Ando svoj arhitektonski koncept geometrizma gradio na objektima umetničkih i religijskih sadržaja - muzejima i crkavama, čisti obrisi zen arhitekture u Prilepu žive samostalan život nezavisno od namene. U posleratnom Prilepu, početkom šezdesetih nastao je viskooestetizovani spomenik Bogdana Bogdanovića "Nepobeđeni", podsećajući u Parku Revolucije na tekovine narodnoslobodilačke borbe, a danas je na ovim prostorima dostignut visok skulptorski domet purističke, jasne arhitektonske koncepcije državnog zdanja. Nadam se da ovaj savremeni "Fort Noks" apsurdne funkcije čuvanja digitalnih podataka u eri kada se oni umesto u bunkerima spremaju u uzdvojenim internet oblacima, zaštićeni kompleksnim menjajućim lozinkama što im garantuje bezbednost, neće doživeti zlu sudbinu zaludnih građevina ere socijalizma. Bez obzira na besmislen sadržaj, ovaj bunker pruža jedinstven vizuelni i estetski doživljaj u kršu makedonske varošice. Šteta što zbog policijskog karaktera neće postati i stecište ljubitelja arhitekture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)