„MALI PRINC“ VLADIMIRU ANDRIĆU: U Subotici počeo 27. Međunarodni festival pozorišta za decu

J. LEMAJIĆ

20. 09. 2020. u 21:51

TEK što je spuštena zavesa Palićkog filmskog festivala, u Subotici je počeo druga velika kulturna smotra – 27. Međunarodni festival pozorišta za decu.

„МАЛИ ПРИНЦ“ ВЛАДИМИРУ АНДРИЋУ: У Суботици почео 27. Међународни фестивал позоришта за децу

Foto: J. Lemajić

Festival koji će se do 24. septembra održavati u kombinovanoj formi počeo je dodelom nagrade „Mali princ“ piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću, a potom i predstavom „Zovem se Ernest“ slovenačkog pozorišta „Nebo“.

-Sa lutkama sam se sreo slučajno. Bio sam student režije kada je sve to zakuvao Duško Radović, koji me je „uvalio" da režiram prvu dramu namenjenu deci i mladima, kad sam imao 20 godina. A posle toga i prvu seriju, koja je bila lutkarska – rekao je Andrić prilikom dodele nagrade. - Imao sam sreću da se bavim onim što mi je i zanat, i što mi je više od hobija – moja jedina prava zabava. Primio sam više nagrada, ali ova mi se izdvaja zato što sam jedan od poklonika Antoana De Sent Egziperija, tate Malog princa"

U ime grada domaćina ljubitelje teatra za najmlađe pozdravio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući ponos što se festival održava uprkos pandemiji.

-Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti - poručio je Bakić. - Okosnicu programa ove godine činiće dečja pozorišta iz Srbije, što će biti prilika da se osnaže i domaće umetničke veze i oživi domaća scena pozorišta za decu.

U okviru glavnog programa festivala, publika će uživo moći da pogleda još pet predstava iz Srbije, među kojima su „Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica, „Guliver” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad, „Ko se boji Isadore Dankan” Centra savremene umetničke produkcije „Viva Dens” iz Novog Sada i predstavu „Crvenkapa” pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.Za pet inostranih ostvarenja biće organizovane video projekcije u bioskopu "Eurosinema", gde će na velikom platnu publika moći da pogleda predstave „Kraljica boja” austrijskog pozorišta Fauerblau, „Pingvin” Regionalnog lutkarskog pozorišta iz Brjanska, „Guli” u produkciji Galilejskog multikulturnog pozorišta iz Izraela, „Alisine avanture u zemlji čuda” nemačkog pozorišta Zenobia, te predstavu „Mi smo Terakota vojska” Šijanskog dečjeg pozorišta iz Kine.

Zbog kombinovanog prikazivanja ovogodišnji glavni program neće imati takmičarski karakter.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri