PRIZNANJE ZA "OSVITE ZAVIČAJA": Dodela književne nagrade "Milorad Kalezić" za najbolju knjigu 2019. godine

V.V.S.

15. 09. 2020. u 16:10

KNjIŽEVNA nagrade "Milorad Kalezić" za najbolju knjigu objavljenu u 2019. godini, po izboru žirija Književne zajednice Jugoslavije, biće uručena Slobodanu Vučiniću za zbirku poezije "Osviti zavičaja" 18. septembra u Galeriji 73 u Beogradu.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ОСВИТЕ ЗАВИЧАЈА: Додела књижевне награде Милорад Kалезић за најбољу књигу 2019. године

Novosti

Ova ugledno priznanje ustanovila je Književne zajednice Jugoslavije

posle smrti priznatog književnika i dodeljuje se od 2007. godine. Kalezić (1936-2006), raskošan i moćan u svom pesničkom iskazu, podsećao je na Disa, Dučića i Prevera. Pisao je pesme, kratke priče, aforizme, bajke, haiku, humoreske, a bavio se i književnom kritikom i prevodilaštvom.Bio je urednik časopisa "Ruke", "Ime i "Umno". Takođe, bavio se i slikarstvom, izlagao je pet puta samostalno u zemlji, dva puta u inostranstvu i imao oko 360 grupnih izložbi. Zastupljen je u više od 30 antologija i zbornika. Knjige su mu prevođene na ruski, engleski i bugarski jezik.Bio je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)