POTRAGA ZA ISTINOM: Svelana Bojković gost Festivala evropskog filma na Paliću

DIVA Svetlana Bojković na izložbi o njenom glumačkom opusu

16. 09. 2020. u 16:11

GENERACIJE pozorišnih i televizijskih gledalaca Svetlanu Bojković pamte kao Emiliju Popadić, Žanku Stokić, Nadeždu Petrović, Antoniju, Valeriju, majku Jevdu, Milunku Savić...

ПОТРАГА ЗА ИСТИНОМ: Свелана Бојковић гост Фестивала европског филма на Палићу

Foto J.L.

Njen glumački opus predstavljen je izložbom "Svetlana Bojković - umetnost glume ili traganje za istinom", koja je postavljena u okviru ovogodišnjeg 27. festivala evropskog filma Palić.

- Pri odabiru uloge uvek mi je važno da ona nudi neku svoju tajnu i zagonetku koju treba rešiti i otkriti. To je ono što nazivamo potraga za istinom. Izjednačavam glumačku umetnost sa potragom za ljudskom istinom, jer uloge koje tumačimo imaju svoje sudbine, odnose sa drugim ljudima, i ukoliko je stvar komlikovanija, meni je zanimljivije - objašnjava naša velika glumica, dodajući da svaku ulogu treba "odbraniti". - Treba da pokažemo nešto ljudsko u njoj, makar igrali i Medeju.

Najveći izazov u bogatoj glumačkoj karijeri bilo joj je tumačenje istorijskih ličnosti:

- To mi je uvek nosilo najveću odgovornost. Žanka Stokić mi je posebno bila teška, jer su postojali ljudi koji su se nje sećali. Ali ispostavilo se da sam mnogo bolje iznela takve glumačke zadatke nego one koje sam mislila da mi više leže.

Gubi se duša kolektiva

Tokom pet decenija duge karijere, Svetlanu Bojković smo gledali na sceni sa Brankom Plešom, Petrom Kraljem, Ljubom Tadićem, Rahelom Herari...

- Mi smo radili zajedno i krali zanat od starijih. Svaki dan u podne smo bili u pozorišnom bifeu, imali probu ili ne, živeli smo kao jedan organizam. Danas su oni prazni, mladi trče odmah posle proba i predstava, mi stariji jedino još imamo običaj da tu ostanemo. Tako se, nažalost, gubi duša kolektiva - smatra naša glumica.

Od 1967. godine, od drame Ace Đorđevića do danas, Ceca Bojković stoji iza 118 uloga. Film "Pas koji je voleo vozove" ima značajno mesto u karijeri naše glumice, za ulogu Mike dobila je Zlatnu Arenu u Puli, a ispostavilo se da će narednu filmsku ulogu dobiti posle više od decenije.

Foto arhiva

- Do tada sam mnogo igrala na televiziji, dok sam u pozorištu igrala mahom heroine, i bila sam iznenađena što sam uopšte pozvana za ovu ulogu. Filmski krugovi su bili i ostali veoma zatvoreni - smatra Svetlana. - Da budem neskromna, nije mi žao što nisam više radila na filmu, jer je ta tehnologija rada meni bila malo dosadna. To što me nije bilo više na filmu škodilo je više filmu nego meni.

Cecu Bojković gledamo u novoj seriji "Močvara", čije emitovanje je počelo minulog vikenda, a uskoro ćemo je gledati i u još jednoj seriji i sitkomu. Publika Ateljea 212 može da uživa u novoj predstavi po tekstu Vedrane Rudan "Dabogda te majka rodila", gde igra jednu od naslovnih uloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju