BEZ GEJEVA I CRNACA NEMA VIŠE OSKARA: Novi zvanični standardi američke filmske akademije

Ana Popadić

10. 09. 2020. u 10:00

AMERIČKA filmska akademija objavila je nova pravila o izboru dobitnika Oskara u glavnoj kategoriji, za najbolji film, a koja će stupiti na snagu 2024. godine.

БЕЗ ГЕЈЕВА И ЦРНАЦА НЕМА ВИШЕ ОСКАРА: Нови званични стандарди америчке филмске академије

Foto Promo

Novi standardi su vrlo precizni i propisuju da za najbolji film može biti nominovan samo onaj koji u svojoj ekipi, među glumcima ili u tehničkom i autorskom delu, ima pripadnike manjinskih ili ugroženih društvenih grupa, poput LGBT populacije, crnaca, žena, manjina...

Očekivano, odluka Akademije pokrenula je lavinu na društvenim mrežama i onih koji brane ova pravila i onih koji ih nazivaju "terorom političke korektnosti". Bez obzira na to što se standardi odnose samo za kategoriju za najbolje ostvarenje, jasno je da se film pravi sa ambicijama da se nađe među nominovanima za Oskar, u bilo kojoj kategoriji.

Od 2024. filmovi će, po novim pravilima, morati da ispune dva od četiri standarda. Prvi se odnosi na prisustvo manjina i ugroženih društvenih grupa među glumačkim ekipama, a producenti će morati da ispune jedan od tri uslova: (1) glavnu ili važniju sporednu ulogu trebalo bi da igra predstavnik manjine ili ugrožene društvene grupe; (2) najmanje 30 odsto glumačke ekipe u preostalim ulogama moraju biti žene ili pripadnici LGBT populacije, rasne ili etničke manjine; (3) osnovna ili neka od glavnih narativnih linija filma mora biti usmerena ka pomenutim manjinskim grupama.

SAMOUBISTVO UMETNIČKOG FILMA


TEORETIČAR filma Božidar Zečević ocenjuje da se "posle velike i burne istorije Oskar primiče svom faktičkom kraju".
- Pišući o Oskaru prošle godine nazvao sam ga "mazohistom", jer već dugo ushićeno nagrađuje i hvali sve suprotno od onoga što bi trebalo da jeste. Sada Američka akademija kodifikuje političku korektnost i propisuje je kao sankciju, čime poziva na skandalozno samoubistvo umetničkog filma. Ludački "antitrampizam" holivudskog establišmenta pretvara se tako u nasilje nad profesijom i teror politike nad slobodom stvaralaštva. Ako se zaista ostvari mahnita ideja njegovih mentora sa Oskarom će prekinuti sav slobodni svet. Možda je tako i najbolje: sasvim ga ignorisati bilo bi jedino ispravno. Što se mene lično tiče, to neće biti teško.

- Demokrate koje kontrolišu Holivud zahtevaju promenu pravilnika Oskara. To više nije izbor za "najbolji film" već za "najbolji politički korektan film" - poručio je na svom tviter-nalogu Ričard Grenel, specijalni izaslanik za Kosovo, privremeni šef svih američkih tajnih službi i tako pokrenuo lavinu komentara. Kao veliki pobornik za prava homoseksualaca, Grenel se nadovezao na polemiku poručivši: "Pomisao da gejevi nisu dovoljno zastupljeni u Holivudu je zaista smešna".

Foto Imdb

Film Irac

Drugi standard su slična pravila o zastupljenosti manjina i za autorski i tehnički deo ekipe, pa će se, tako, i reditelji, scenaristi, direktori fotografije, kompozitori, scenografi, montažeri... birati u skladu sa zahtevanim procentom žena, gejeva, crnaca, Latinoamerikanaca.

"Bezumlje", kratko se na "Tviteru" oglasio i poznati glumac DŽejms Vuds. Drugi korisnik se na ovo nadovezao komentarom: "Po novim pravilima 'Gospodar prstenova' ne bi bio dostojan Oskara, jer nije dovoljno inkluzivan."

PROPAST HOLIVUDA


Novi pravilnik Akademije stiže posle talasa optužbi da ova institucija forsira belce i haštaga #OscarSoWhite (Oskar je previše beo), kojim su ugrožene grupe godinama unazad zasipale društvene mreže, već posle spiska nominovanih za Oskar. Akademija je najpre počela sa osvežavanjem svog članstva, uvodeći više žena, gejeva, crnaca i pripadnika manjinskih zajednica u ovu instituciju, a sada je otišla mnogo dalje.
- Želimo da filmovi reflektuju različitost naše publike - poručuju iz Akademije, dok se na društvenim mrežema već govori o "propasti filma".

Treći standard Akademije odnosi se na deo ekipe koja se bavi marketingom, promocijom i distribucijom, dok se četvrti tiče obaveznog "plaćenog stažiranja" za pripadnike manjinskih grupa u tehničkom i produkcionom delu.

Nova pravila izazvala su revolt i kod samih pripadnika "ugroženih" manjina, poput žena, pa su se pojedine glumice osetile "uvređenim".

- Svim srcem sam za različitost i inkluziju, ali sam apsolutno protiv dirigovanih procenata žena i manjina u bilo kom poslu - poručila je Kirsti Eli.

FOTO: EPA

PRIZNANJA Maheršala Ali i Redžina King, dobitnici Oskara 2019.

Međutim, ima i drugačijih mišljenja, onih koji tvrde da treći i četvrti standard nude "olakšavajuću okolnost" za mnoge i da ih je lako ispuniti. Na primeru Skorsezeovog "Irca", čija je glumačka i tehnička ekipa daleko od propisanih pravila, poznavaoci filma podsećaju da "Irac" ima zaposlene žene na rukovodećim pozicijama u produkciji, kao i da je "Netfliksov" marketinški i organizacioni tim poznat po različitosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Nebojša

10.09.2020. 10:54

@sasha - Pa takav film ma kakvo remek delo bio ne moze da dobije Oskar, a ocigledno ni ratni filmovi jer po tom standardu u rat idu samo LGBT u procentu ne manjem od 30%

Novi vrli svet

11.03.2021. 15:53

@sasha - Na Island su se sad uselili migranti iz Azije I Afrike, dakle, ima crnaca. A ima I gejeva. Problem je sto kad biras saradnike norad da biras po seksualnoj orijenrtaciji I boji moze, a ne po strucnosti ili talentu. Ovo je svojevrsna diskriminacija takodje. Sto se tice Holivuda I Oskara, to treba ignorisati. Prepustiti navedenim manjinama, neka rade, nagradjuju se I neka oni te filmove gledaju.

Niko

10.09.2020. 10:36

Niko nema protiv lgbt populacije... Neka rade sta hoce kuci, ali javno se mora znati red. Neka kazu ti pametni, koji samuraj u japanu je bio crnac? Zar u filmu Amadeus nisu bili vecina crnci, sto znaci da nije bilo lepo za gledanje belcima, koji su u filmu bili manjina

Faruk

10.09.2020. 10:36

Sto vise pritisaka da se prihvati neprihvatljivo,to vise odbojnosti i gadjenja..Pa sve i da je normalno biti drugaciji po seksualnom opredeljenju,toliki pritisci i uslovljavanja dovode do jos vece odbojnosti od istog..A za tamnopute glumce je oduvek bilo mesta samo sada su im potrebni kao alibi da operu ruke od nedela koja cine nad njimakroz istoriju..Oteti zemlju Apacima pa preko Holivuda iste prikazivati kao lose u Western filmovima,to ni Hitler da je ziv ne bi dozvolio..Sav sljam svetske izopacenosti iz holivudskih mracnih jazbina bezuspesno pokusava nametnuti zlo..Sta je sledece,?Glavna sporedna uloga pedofil..?,za pocetak a?

Ja sam

10.09.2020. 10:37

Не мораш да будеш ни у чему добар, ма не мораш ничим ни да се бавиш. Довољно је да се изјасниш као припадник ,,угрожене групе" и на коњу си заувек. Са друге стране, филмске екипе ће унајмљивати црнце или гејше као незаобилазни модни детаљ, као алатку на путу до успеха. Какав рај на земљи. Какав суноврат цивилизације.

Bosanac

10.09.2020. 10:49

Sada su najviše ugrožena prava porodičnih ljudi. Najveći diskriminatori su upravo LGBT i crnci. Oni se svagde mešaju, a u svoje krugove ne puštaju ako nisi kao oni. Ovo više nema smisla. Stop tiraniji.

Dejan

10.09.2020. 12:25

@Bosanac - Apsolutno interesantan i ispravan komentar! ... Ovo je u današnje vreme diskriminacija tradicionalne porodice i njenih pozitivnih vrednosti!!!

Nebojša

10.09.2020. 10:52

Bolje da su napravili novi GRJ oskar, ovo je idiotizam, ali zapad je u sunovratu, Sodoma i Gomora i nema nazad. 30% mora biti pedera i lezbejki, a onda fora u isti kos stavljaju crnce. Sramota.

vuk

10.09.2020. 11:01

Mislim da bi najpravednije bilo osnovati novu nagradu , a Oskar poslati u penziju, ili ga ostaviti u izvornom obliku pa neka se nova nagrada pokaze kao najprestiznija.

EvGenije

10.09.2020. 11:41

Ovaj članak bi mogao nositi i drugačiji naslov, npr. "Kako je Salijeri "ugušio" Mocarta". To je ono kad se tehničkim aspektima daje prednost nad umetničkim.

Voja

10.09.2020. 12:07

Kada ćemo jednom da shvatimo da nove generacije vladara sveta koriste sve moguće da ipavljju svetom a Holivud je posebna priča u svemu tome oni pričaju o pravima manjina i ostalih obična bruka i sramota

Dejan

10.09.2020. 12:48

Sto ce reci, svaki film mora da placa jednu bespotrebnu ulogu. Tako se raspala i JNA, po nacionalnom manjinskom kljucu. Morali su imati proporicinalan broj generala, taman oni bili vojno nesposobni.

Lax

10.09.2020. 13:55

Oskar za najbolji film odavno ima težinu kao i Nobelova nagrada za mir posle Obame, Ahtisarija i Arafata... Kome je to više bitno - što, to će da mi preporuči koji film da pogledam?