NEPONOVLjIVA BRAĆA BLUZ: Legendarna muzička komedija Džona Lendisa proslavlja jubilarni 40. rođendan

Ana Popadić

09. 09. 2020. u 11:30

НЕПОНОВЉИВА БРАЋА БЛУЗ: Легендарна музичка комедија Џона Лендиса прославља јубиларни 40. рођендан

Foto IMDb

HAOTIČNA produkcija, višestruko probijanje budžeta, problemi sa scenariom i glavnim glumcem, desetine slupanih automobila, jedan uništeni tržni centar...

To su neke od nevolja koje su pratile snimanje filma Džona Lendisa "Braća Bluz" (1980), ali ovu muzičku komediju ništa nije sprečilo da postane kultno delo, koje se slavi i danas, 40 godina od nastanka.

Film, zasnovan na skeču i muzičkom programu iz čuvene emisije Saturday Night Live, za junake ima braću Bluz, Džejka (Džon Beluši) i Elvuda (Den Ekrojd), čija je misija da od finansijske propasti sačuvaju crkveno sirotište u Čikagu u kojem su odrasli. A tada počinje niz ludih avantura u kojima glavni junaci organizuju koncerte, beže od policije i neonacista, kolima uleću u tržni centar, izbegavaju osvetu bivših devojaka... sve to začinjeno vrhunskom muzikom i gostovanjem velikana, poput Džejmsa Brauna, Arete Frenklin, Reja Čarlsa, Džonija Li Hukera, Šake Kan, ali i glumice Keri Fišer, reditelja Stivena Spilberga...

Prava na snimanje "Braće Bluz" posle velikog nadmetanja dobio je Universal Studios, a da film još nije imao ni scenario ni definisan budžet. Nevolje su počele odmah, nekoliko ljudi odbilo je da radi scenario, pa je odgovorni zadatak preuzeo Den Ekrojd, koji pre toga nije napisao ništa slično. Rezultat je bio tekst od 360 stranica, dvostruko duži od uobičajenog, bez dijaloga, sa detaljnim opisima likova i gomilom pesama u stihu. Odgovorni u studiju, koji su već angažovali Lendisa za reditelja, uposlili su ga i da "upristoji scenario". Dve nedelje kasnije, posao je bio gotov, snimanje je počelo, a sa njim nove nevolje.

Foto IMDb

Krajem sedamdesetih Džon Beluši uživao je status velike zvezde, ali je bio i jednako problematičan zbog svojih sklonosti ka drogama i alkoholu.

- U vreme snimanja "Braće Bluz" Džon je postao zavisan od kokaina. Bilo je teško držati ga podalje od droge, a jednom je umalo umro. Zatekao sam ga u njegovoj prikolici sa planinom od belog praha na stolu, u stilu Tonija Montane - prisetio se Lendis u nedavnom intervjuu.

Neslavni rekord

LENDIS je priznao da je bilo poteškoća tokom snimanja filma, ali i dodao da je mnogo više "urbanih legendi", poput one da je postavljen neslavan rekord od 103 slupana automobila.

- Nemoguće je snimiti 40 automobila kako juri centrom Čikaga, niti slupati toliko koliko nam pripisuju. Istina je da smo imali auto-mehaničarsku radionicu koja nam je bila na raspolaganju 24 časa. U onim masovnim sudarima i na gomilama slupanih automobila nalazilo se uvek istih dvadesetak kola, koje su majstori iznova sređivali - svedoči Lendis.

Ekrojd i Beluši su insistirali na angažovanju velikih bluz i džez zvezda, što je znatno probilo početni budžet od 12 miliona dolara. Čuvena scena automobilske jurnjave po tržnom centru koštala je "đavo i po", a po pisanju tadašnje čikaške štampe, iza holivudske ekipe ostao je "lom i pakao". Problematični Beluši sve teže je ispunjavao svoje obaveze, kako je snimanje odmicalo, da bi jedne večeri - nestao.

Foto IMDb

- Tražili smo ga po setu, a onda sam video trag između prikolica koji je vodio u susedno naselje. Bilo je kasno, i samo jedna kuća je osvetljena. Pokucao sam i pitao domaćina da li je video jednog člana naše ekipe, a on mi je odgovorio: "Misliš Belušija? Upao je u moju kuću, opustošio frižider i evo ga sad spava na kauču" - prisetio se Ekrojd jedne od dogodovština.

Foto IMDb

"Braća Bluz" su svoju filmsku istoriju započeli neslavno, zaradivši svega pet miliona tokom prvog vikenda, i sa kritikama, poput one u "Los Anđeles tajmsu" koja je film nazvala "olupinom od 30 miliona dolara". Drugi kritičari su pak imali reči hvale, ali, na kraju, presudila je publika. Film je širom sveta zaradio 112 miliona dolara, muzičke numere su postale apsolutni hitovi, a "Braća Bluz" se upisala na listu najvećih dela svetske kinematografije. Glavni glumac Džon Beluši nažalost nije dugo uživao u slavi, umro je nepune dve godine posle snimanja filma, u 32. godini, od predoziranja kokainom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)