NAUČNI SKUP U BEOGRADSKOM PEDAGOŠKOM MUZEJU: O "Umetničkom pregledu" Milana Kašanina

M.A.K.

02. 09. 2020. u 21:01

U ORGANIZACIJI Instituta za književnost i umetnost, od 3. do 5 septembra, u beogradskom Pedagoškom muzeju, a i putem interenta, biće održan međunarodni naučni skup "Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled (1937-1941)", posvećen periodici koju je pokrenuo i od oktobra 1937. do aprila 1941. godine uređivao Milan Kašanin, tadašnji direktor Muzeja Kneza Pavla.

НАУЧНИ СКУП У БЕОГРАДСКОМ ПЕДАГОШКОМ МУЗЕЈУ: О Уметничком прегледу Милана Кашанина

Milan Kašanin / Foto Dokumentacija "Novosti" i foto-arhiv "Borba"

Gotovo trideset učesnika ovoga skupa baviće se različitim istorijskim i kulturološkim aspektima časopisa u kome su, između ostalih objavljivali pesnici Jovan Dučić i Todor Manojlović, arhitekta Aleksandar Deroko, arheolog Đorđe Mano Zisi, slikar Predrag Milosavljević, istoričar umetnosti Svetozar Radojčić...

Istovremeno, u Pedagoškom muzeju, priređena je i izložba posvećena "Umetničkom pregledu". Ovaj časopis dostupan je sada i najširoj publici zahvaljujući bibliofilu Nikoli Mirkovu, nekadašnjem uredniku RTS, koji je sačuvao sve njegove brojeve i biblioteci "Milutin Bojić" iz Beograda, koja ih je digitalizovala.

Ceo projekat podržao je i SKC iz Novog Sada, a inicirala ga je i realizovala istoričar umetnosti dr Zoja Bojić, inače unuka Milana Kašanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024