PASKALJEVIĆU "ŽIKA PAVLOVIĆ": Velika mi je čast, učio sam iz njegovih dela

R. R.

02. 09. 2020. u 17:52

PRESTIŽNU nagradu, Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ dobiće ove godine naš slavni reditelj Goran Paskaljević, jedan od najcenjenijih evropskih autora nezavisnog filma, koji je tokom bogate karijere osvajao visoka priznanja na najvećim svetskim festivalima.

ПАСКАЉЕВИЋУ ЖИКА ПАВЛОВИЋ: Велика ми је част, учио сам из његових дела

Foto: RTS TV Printskrin

Ovu nagradu za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u regionu i svetu tradicionalno dodeljuje Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), čije će ovogodišnje izdanje biti održano od 25. do 29. septembra.

Kako je istakao Paskaljević povodom ovog priznanja, Živojin Pavlović nije bio samo njegov prijatelj, već i uzor. 

- Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime – kaže Paskaljević. 

On je u generaciji svojih, takođe slavnih kolega sa čuvene akademije u Pragu, prema njihovom mišljenju, ipak ostvario najveću internacionalnu karijeru, snimajući u inostranstvu, sa inostranim producentima veliki broj filmova koji su osvajali nagrade.  

Gran pri «Žika Pavlović» Paskaljeviću će biti uručen na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala u Leskovcu, a kako žiri za ovu nagradu podseća u svom obrazloženju, svoj prvi igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu” Paskaljević je snimio 1976. godine, i danas njegov opus čini preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta, koja su proslavila srpsku kinematografiju. Za “Bure baruta” osvojio je priznanje “Federiko Felini” na festivalu u Veneciji, nomanacije za nagradu BAFTA, na festivalima u Valjadolidu tri puta je dobijao Gran pri (to je do sada pošlo za rukom samo velikom Bergmanu), a to je samo delić Paskaljevićeve izuzetne karijere.

Retrospektive njegovih filmova organizovane su u najelitnijim institucijama – u Španskoj kinoteci (ovaj događaj pratila je i monografija o njegovim filmovima na španskom jeziku, u izdanju ovog filmskog arhiva), Francuskoj kinoteci, Austrijskoj, Kinoteci u Pragu… Tu je i Muzej moderne umetnosti MoMa u Njujorku, koji je takođe retrospektivno prikazivao njegove filmove. Glumci koji su igrali u Paskaljevićevim filmovima takođe su osvajali najveća priznanja, poput Milene Dravić koja je za ulogu u “Posebnom tretmanu” 1980. u Kanu dobila nagradu za najbolju glumicu, i kao jedina kanska laureatkninja ušla u istoriju kinematografije sa ovog prostora. Sve to njegovu karijeru čini zaista velelepnom u odnosu na druge srpske i regionalne reditelje, a Paskaljevićeva dva poslednja filma takođe su bili događaji. 

“Zemlju bogova” koja je obišla svet i dobila brojna priznanja, snimio je u Indiji, sa induskim glumcima i na induskom jeziku, a porodično – socijalnu dramu “Uprkos magli” (premijerno smo je gledali na ovogodišnjem Festu),  radio je u Italiji, sa slavnim italijanskom glumcima. Prikazivanje ovog izuzetnog ostvarenja na svetskim festivalima zaustavila je, nažalost, pandemija Kovida. 

Posle duže pauze u Beogradu, Paskaljevića ovde čeka snimanje novog filma “Mačji krik”, za koj je dobio podršku na konkursu Filmskog centra Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)