,,SMEDEREVO" I HANDKEOV ,,GOLMAN": U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu spremni za 160. sezonu

J. SIMIĆ

02. 09. 2020. u 16:34

NOVU, 160. sezonu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu obeležiće nekoliko dramskih premijera, a 13. januar naredne godine biće u znaku nobelovca Petera Handkea i postavke njegovog dela "Golmanov strah od penala" u režiji Ane Đorđević.

,,СМЕДЕРЕВО И ХАНДКЕОВ ,,ГОЛМАН: У Српском народном позоришту у Новом Саду спремни за 160. сезону

Foto N.Karlić

Probe ove predstave su već započete, ali kako je "Novostima" rekao upravnik najstarijeg srpskog teatra dr Zoran Ćerić, pisac je sa žaljenjem poslao poruku da neće, kako je bilo ranije planirano, biti u prilici da prisustvuje novosadskoj premijeri ovog širom čitalačkog sveta poznatog dela.

- Mi ćemo najverovatnije uskoro krenuti u još jedan poduhvat vezan za Handkea. Naredne godine u saradnji sa Izdavačkom kućom "Agora" objavićemo knjigu sa šest Handkeovih ranih drama, u prevodu Žarka Radakovića.

Uzbuđenje posle nekoliko meseci tihovanja glumaca i publike SNP-a nametnutih pandemijom korone raste pred, 4. septembra, kada će na Sceni "Pera Dobrinović" premijerno biti izvedena komedija "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" Toma Stoparda, u režiji Igora Pavlovića. Direktor Drame Milovan Filipović s ponosom je juče istakao da će u publici biti isključivo medicinski radnici koji su preležali kovid.

- U organizaciji su nam pomogli pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković i njegov tim. U publici, najbezbednijoj mogućoj, biće medicinari iz cele Vojvodine. Ovo je jedan od načina da im se zahvalimo na njihovoj žrtvi - kazao je Filipović.

Foto SNP

Scena iz predstave "Smederevo 1941."

Predstava "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" gostovaće 15. septembra na "Šekspir festu" u Čortanovcima, a 21. septembra ansambl SNP će u Smederevu igrati predstavu "Smederevo 1941", koja je posvećena tragičnoj eksploziji u kojoj su pre 79 godina poginuli smederevski glumci. Ovaj komad u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević potom će 26. ovog meseca videti i novosadska publika na otvaranju "Sterijinog pozorja".

Prethodno, u ponedeljak, 7. septembra u SNP će započeti probe na predstavi po Šekspirovom tekstu "Bura", koju će režirati Kokan Mladenović. Premijera je planirana za kraj oktobra.

Foto N.Karlić


Balet SNP koji obeležava 70 godina rada, posle šest meseci pauze, mada ne u punom sastavu, započeo je pripreme predstave "Ohridska legenda". Premijera se, kako je najavio direktor Toni Ranđelović, očekuje najkasnije 24. oktobra.

Foto AP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!