"PALIĆ", UPRKOS SVEMU: Odlučeno kad će se održati festival

R. RADOSAVLjEVIĆ

02. 09. 2020. u 15:43

OVOGODIŠNjE, 27. izdanje Festivala evropskog filma "Palić", posle dve promene termina, održaće se od 12. do 18. septembra u tradicionalnom obliku, na otvaranju će premijerno biti prikazana istorijska drama "U ime naroda" reditelja Darka Bajića, a pred publikom će biti više od 100 naslova u 15 selekcija.

ПАЛИЋ, УПРКОС СВЕМУ: Одлучено кад ће се одржати фестивал

Novosti

Ovo su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u bioskopu "Fontana" najavili direktor festivala Radoslav Rale Zelenović, programski direktor Miroslav Mogorović, selektor Glavnog takmičarskog programa kritičar Nenad Dukić i izvršni producent "Palića" Ilija Tatić.

- Za nas je važno što ćemo u programu i kapacitetu realizovati festival onako kako smo zamislili, ne prekidajući njegov kontinuitet. To je i naš doprinos da u ovim komplikovanim uslovima još uvek aktuelne pandemije, i uz sve mere zaštite koje nalaže zdravstvena struka, pokažemo da možemo da napravimo festival u duhu njegove tradicije - istakao je Zelenović.

Glavnu takmičarsku selekciju, prema Dukićevim rečima, čini 12 evropskih filmova, među kojima su ostvarenja velikih autora, kao što su "Pinokio" Matea Garonea, "So od suza" Filipa Garela, "Šarlatan" Agnješke Holand, "Undin" Kristijana Pecolda, jednog od najosobenijih nemačkih i evropskih reditelja...

- Najkontroverznije ostvarenje glavnog programa je "Nataša", jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog, a iz zvanične selekcije ovogodišnjeg neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film "Znoj" Magnusa fon Horna - najavio je Dukić. Na "Paliću" će biti prikazani i filmovi "Divlja zemlja" danske rediteljke Žanet Nordahl, "Valan" mađarskog reditelja Bele Bagote, "Nada" norveške rediteljke Marije Sodahl, "18% sivog" bugarskog reditelja Viktora Čučkova. Film svečanog zatvaranja 27. "Palića" biće "Hotel Beograd" reditelja Konstantina Statskija, koji će biti prikazan van konkurencije.

Laureati 27. "Palića" ove godine su tri izuzetne umetnice - Ildiko Enjedi, legendarna mađarska rediteljka, dobitnica je nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji (u kategoriji inostranih stvaralaca), a isto priznanje biće uručeno i glumici Mirjani Karanović (u kategoriji domaćih stvaralaca). Tu je i poznata italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgejer, laureatkinja ovogodišnje nagrade Underground spirit za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a