SJAJ DUHA I POEZIJE: Pesniku Đorđu Sladoju uručena književna nagrada "Izviiskra NJegoševa" u Nikšiću

V. KADIĆ

28. 08. 2020. u 23:08

Dobro došao među svoje, pod kupolu nikšićkog Sabornog hrama Svetoga Vasilija Ostroškog, okićenog imenima žrtava hercegovačkih ustanika, koji su dali svoje živote za oslobođenje Nikšića; u hram koji slavi sto dvadeset godina službe Gospodu i slavi - Uspenju Presvete Bogorodice. Neka ti je - nazdravlje i na čast "Izviiskra Njegoševa" i da, vođen njome, izvijaš iskre svoje poezije spram koje se vidi večerati.

СЈАЈ ДУХА И ПОЕЗИЈЕ: Песнику Ђорђу Сладоју уручена књижевна награда Извиискра Његошева у Никшићу

Episkop Joanikije i Đorđe Sladoje / Foto V. K.

Ovim rečima je profesor dr Jovan Delić, predsednik žirija za dodelu književne nagrade "Izviiskra Njegoševa" pozdravio laureata Đorđa Sladoja za celokupno pesničko delo, a povodom knjige "Zanatski dom" u izdanju "Pravoslavne reči". Prestižno priznanje pesniku je uručio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je u kratkoj besedi kazao da ovaj veliki kulturni događaj priliči prazniku Uspenja Presvete Bogorodice kada se "nebeski i ovozemaljski svetovi prigrljuju i grle".

- Kroz Sladojevu poeziju treperi duh božanskog prisustva. Prigrlio je pesnik svoju patnju, on prima u njedrima srpske suze. Divnom pesmom "Šapat žičkog baštovana" završava molitvu Majci Božijoj, rekao je vladika Joanikije, nakon čega se prisutnima u Sabornoj crkvi obratio nagrađeni pesnik.

- Ovo je za mene izuzetan dan, jer "Izviiskra Njegoševa" je nešto što donosi radost. Čestitam praznik Uspenja Presvete Bogorodice. U Pivskom manastiru ću održati besedu o Njegošu i "Gorskom vijencu" - sapštio je nagrađeni pesnik, koji je potom pročitao nekoliko svojih pesama.

Za Dragana Stanića, člana žirija, Đorđo Sladoje je jedan od onih pesnika koji neprestano piše "u okvirima integralnog srpstva sa jasnim pogledom na dubine kulture, a i na ono što je sadašnja situacija i što je vizija budućnosti."

Eparhija budimljansko-nikšićka na čelu sa vladikom Joanikijem i kompanija "Mona" ustanovili su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2007. godine prestižnu književnu nagradu "Izviiskra Njegoševa". Nagrada nosi prvobitni naziv Njegoševog "Gorskog vijenca" - vladike i vladara Crne Gore, najvećeg srpskog pesnika i filozofa slobode, heroizma, uma, reda i poretka stvari u vasioni, čoveka i njegove duše. Nagrada se dodeljuje svake druge godine za najbolju knjigu, sabrana ili odabrana dela, i za životno delo autora stvoreno na srpskom jeziku, bez obzira na teritoriju gde je nastalo.

ZNAČAJNA IMENA

Prva nagrada "Izviiskra Njegoševa" dodeljena je pesniku Miodragu Pavloviću, zatim Rajku Petrovu Nogu, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, akademicima Milovanu Danojliću i Ljubomiru Simoviću i počivšem pesniku Ranku Jovoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije