ČUVANJE PLAMENA BITEFA: Predstavljen sadržaj "Prologa" , koji će biti održan umesto odloženog izdanja festivala

M. Kralj

19. 08. 2020. u 12:39

ZBOG globalne situacije izazvane pandemijom virusa korona, skoro celokupni program 54. Beogradskog teatarskog festivala pomeren je za sledeću godinu, kada je planirano dvostruko izdanje, združeno sa narednom 55. smotrom. Ipak, kontinuitet predstavljanja novih pozorišnih tendencija, ovog septembra, održaće njegov "Prolog".

ЧУВАЊЕ ПЛАМЕНА БИТЕФА: Представљен садржај Пролога , који ће бити одржан уместо одложеног издања фестивала

Novosti

Pored predstave "Dolina jeze" Štefana Kegija, u produkciji Minhener Kameršpilea i Rimini protokola, u kojoj učestvuje jedan humanoidni robot, održaće se i razgovori sa autorima, "Filozofski teatar" (vodiće ga Maja Pelević), međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije u organizaciji Francuskog instituta, kao i izlaganje čuvenog svetskog teatrologa Erike Fišer Lihte, o odnosu digitalnog i živog pozorišta. Pod sloganom "Na ivici budućnosti", sve će se odvijati, od 12. do 14. septembra, u Bitef teatru i ispred njega, na Skveru Mire Trailović, a moguće je i iznenađenje.

Ukoliko Švajcarska ukine četrnaestodnevni karantin za putnike iz Srbije, "Prolog" će činiti i predstava "Biti Arijela F" teatra Vidi, iz Lozane, otkrio je na jučerašnjoj konferenciji za medije Ivan Medenica, seletor i umetnički direktor Bitef festivala. Založio je, kako je rekao, sve lične diplomatske kontakte, kako bi beogradska publika videla ovo ostvarenje (složenu, filozofsku, ljubavnu priču u kojoj je mladić glumac, a devojka je na sceni predstavljena hologramom), koje je svojevrsni uvod za teme kojima će se baviti sledeći 55. Bitef.

- Govorili su da smo pre dve godine sloganom "Svet bez ljudi" anticipirali ovo što nam se sada dešava, ali i koncept ovogodišnjeg Bitefa, nastao pre izbijanja pandemije, takođe nagoveštava situaciju u kojoj se svet našao - kaže Medenica za naš list. - Tematski luk 54. Bitefa zaokružuje ekološku krizu, klimatske promene i katastrofu u najavi, ali filozofski koncept posthuimanizma podrazumeva svet u čijem centru više neće biti čovek. To našoj civilizaciji pruža šansu da uspsotavi ravnotežu na planeti. I korona je u velikoj meri uslovljena poremećenom ekološkom ravnotežom, tako da smo anticipirali i problem zbog koga će ovaj Bitef morati da bude odložen.

Između toga da Bitef bude u potpunosti odložen i održavanja "Prologa", rešenje koje je odabrano za Medenicu je zadovoljavajuće:

- To je maksimum koji smo u ovim okolnostima mogli da osmislimo, kako bismo održali plamen Bitefa, a što je još važnije, pokazaćemo da je pozorište, uprkos svemu, održivo i u ovakvim uslovima. To podrazumeva da publika ispuni jednu trećinu sale, što će važiti i za sva ostala pozorišta. Zato insistiramo da predstave u "Prologu" imaju veći broj izvođenja, a posebno je dragocen dogovor sa RTS-om da emituje snimak "Doline jeze" i tako omogući da predstavu vidi što više ljudi.

Na konkursu za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja, za naš najznačajniji međunarodni pozorišni festival ove godine opredeljeno je 6,5 miliona dinara. Grad Beograd izdvojio je 30 miliona dinara, od čega je deo potrošen na pripreme. Kako je na konferenciji za medije objasnio Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, ostatak novca bi trebalo da posluži za organizovanje sledećeg "dvostrukog izdanja":

- Ne mogu sada da licitram cifru, ali će budžet tog 54. odnosno 55. Bitefa biti veći nego uobičajeno, bar što se tiče dela koji će finansirati grad Beograd. O tome ćemo odlučiti u skladu sa okolnostima koje budu vladale dogodine - rekao je Karl.

Okolnosti pod kojima se organizuje ovogodišnji festival, prema rečima Miloša Latinovića, direkora Bitef teatra, iako s jedne strane zahtevaju oprez i brigu, uticale su i na to da se traže kreativna rešenja, na koja bi bili ponosni i osnivači smotre Mira Trailović i Jovan Ćirilov.

Zbog ograničenih kapaciteta, informacije o prodaji ulaznica će biti saopštene javnosti kada budu donesene zvanične preporuke i mere za održavanje predstava u zatvorenim prostorima.

JOVAN I MIRA NA BICIKLU

PREMA čuvenoj fotografiji na kojoj su Mira Trailović i Jovan Ćirilov na biciklu, nastala je instalacija koju je izveo umetnički tim okupljen oko Vesne Bogunović. Ovaj spomenik osnivačima festivala koji je slavu Beograda proneo svetom, biće otvoren tokom trajanja "Prologa", ispred Bitef teatra.

MONTAG PREMIJERNO - DOGODINE

SEDAM predstava, među kojima je i "Dolina jeze", čine program 54. Bitefa. Sledeće godine bi publika trebalo da vidi i ostvarenja "2020", koje je prema tekstovima Juvala Noe Hararija, režirio Ivica Buljan i belgijsku predstavu "Tragovi", u koreografiji Vima Vandekejbusa. Na repertoaru će biti i belgijsko-iranska koreodrama "Opčinio sam te" Ehsana Hemata, komad Dankana Mekmilana "Pluća" u režiji Žige Divjaka i francuska predstava "Fleš" u režiji Franka Vigrua. Projekat "Dnevna soba" (Living room) koji je nova zvezda nemačkog teatra Ersan Montag započeo u Beogradskom dramskom pozorištu, imaće premijeru dogodine na Bitefu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!