OD BITEFA SAMO PROLOG: Sledeće godine zajedno 54. i 55. izdanje pozorišnog festivala

Vukica Strugar

11. 08. 2020. u 10:51

UMESTO uobičajenog dana prologa na Bitefu, ove godine ceo Bitef biće - "Prolog". Posle više od pola veka trajanja, jedna od najuglednijih evropskih teatarskih smotri, zbog aktuelne zdravstvene situacije, ovog septembra dobiće modifikovano izdanje, sa izvesno jednom, a možda i dve ili tri predstave.

ОД БИТЕФА САМО ПРОЛОГ: Следеће године заједно 54. и 55. издање позоришног фестивала

“Dolina jeze“ Štefana Kegija

Kako nezvanično saznajemo, "Bitef prolog" bi trebalo da počne 12. septembra, a biće u znaku jedne od najvećih pozorišnih zvezda prethodnih izdanja: švajcarski umetnik Štefan Kegi i njegova predstava "Dolina jeze" sačuvaće međunarodni karakter i "održati vatru" našeg festivala. Sve će se prenositi u "lajv strimingu", pa i oni koji ne budu prisustvovali predstavi na licu mesta neće biti uskraćeni za ovaj nesvakidašnji događaj.

Inače, Kegijev projekat trebalo bi da bude ponovljen i naredne godine, odnosno da predstavlja vezu između dva festivalska izdanja. Jer, kako su "Novosti" već pisale, sledeće jeseni desiće se i 54. i 55. Bitef.

Da će se naredne godine realizovati "duplo" izdanje, potvrđuje nam i njegov umetnički direktor i selektor Ivan Medenica:

- Biće to zbog kontinuiteta, ali i potrebe da se pozorište i izvođačke umetnosti dešavaju i u ovakvim okolnostima. U dva do tri dana biće izvedene neke od predstava iz (već usvojenog) glavnog programa, uz bogata prateća dešavanja - ističe Medenica, dodajući da su planirali puno debatnih sadržaja uz najstrože mere zdravstvene bezbednosti. - Inače, sve će se odvijati na Skveru Mira Trailović i u samom Bitef teatru. To što će biti prikazano je neka vrsta uzorka, "kondenza" za sledeću godinu, o čemu ćemo na vreme obavestiti javnost.

“Dolina jeze“ Štefana Kegija

Da podsetimo, prošle godine upravo su Štefan Kegi i njegova kompanija "Rimini protokol" u danu prologa 53. Bitefa izveli projekat "Beograd na daljinski", koji je počeo u Aleji velikana na Novom groblju, a završio se na terasi krova "Kombank dvorane". Godinu dana ranije, Kegijeva predstava "Zaostavština, komadi bez ljudi" osvojila je Gran-pri "Mira Trailović" i "Politikinu" nagradu na istom festivalu. Inače, ovogodišnji gost Beograda je autor mnogih dokumentarnih pozorišnih komada, radio-emisija i drugih radova - polazeći od istraživanja, javnih audicija i konceptualnih procesa, Kegi "pruža priliku ljudima koji nisu glumci, ali imaju šta da kažu, da progovore na sceni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024