PREDSTAVE NA JESEN? Publika uskoro u pozorištima, a na koji način znaće se posle sastanka u Vladi Srbije

Tanjug

17. 08. 2020. u 16:44

IVAN Karl, gradski sekretar za kulturu, održao je danas sasatanak sa direktorima beogradskih pozorišta u Ateljeu 212.

ПРЕДСТАВЕ НА ЈЕСЕН? Публика ускоро у позориштима, а на који начин знаће се после састанка у Влади Србије

Foto: P. Milošević

U izjavi Tanjugu on je kazao da će publika uskoro u posebnim okolnostima uživo moći da uživa teatarskoj umetnosti.

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, uputio je 12. avgusta Kabinetu predsednice Vlade Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada od septembra pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa kovid-19.

Ovaj predlog preporuka i mera poslat je i svim direktorima beogradskih pozorišta, Narodnom pozorištu u Beogradu i privatnim pozorištima na razmatranje i promišljanje.

Karl za Tanjug napominje da su tema današnjeg sasatanka bili različiti modaliteti funkcionisanja pozorišta zahtevnim okolnostima suzbijanja pandemije virusa Covida 19.

- Blizu smo održivog i dobrog rešenja, ali svakako moramo da sačekamo odluku republičkog Kriznog štaba koja će biti obavezujuća za sva pozorišta na teritoriji Srbiji - kaže Karl i dodaje da će u sredu 19. avgusta biti održan sastanak u Vladi Srbije gde će prisustvovati predstavnici svih oblasti kulture radi definisanja okolnosti u kojima će u budućnosti osim pozorišta funkcionisati bioskopi, muzički festivali, muzeji...

Gradski sekretar za kulturu veruje da će se na tom sastanku doći do rešenja koja će biti prihvatljiva za sve.

Foto: Tanjug

Ivan Karl

- Kada republički Krizni štab usvoji mere oko funkcionisanja kulturnih dešavanja, ponovo ću održati sastanak a direktorima beogradskih pozorišta i onda videti koje su od naših preporuka najpogodnije za sprovođenje. Tek tada ćemo moći da izađemo sa nekim konkretnim rokovima kada bi publika mogla da se vrati u pozorišne sale. Optimista sam i verujem da će publika uskoro u posebnim okolnostima uživo moći da uživa u teatarskoj umetnosti - kazao je Karl.

Za njega nema dileme da je jako važno da ne bude nikakve euforije oko povratka publike u pozorište.

- Sugerisao sam direktorima pozorišta u Beogradu da na startu ove posebne sezone izađu pred publiku sa manje zahtevnim predstavama gde će se na sceni naći manji broj glumaca. Možda sva pozorišta ne moraju da krenu u sezoni iste nedelje. Sigurno je da će manji broj ljudi biti u prilici da uđe u salu. Možda tek trećina kapaciteta...videćemo... - kazao je Karl.

Foto: P. Mitić

Atelje 212

Okolnosti i tajming premijera predstava bili su takođe tema današnjeg sastanka.

- Predložio sam da se premijere u pozorištima odlože za kraj ove i početak sledeće godine u zavisnosti od epidemiološke situacije - kazao je Karl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu