REDITELJ "KOŠARA" SE OGLASIO NAKON PREKIDA SARADNJE: Taj scenario mogu raditi samo ja, tužiću sudu svakoga ko bude snimao po njemu

Novosti online

18. 08. 2020. u 21:55

SNIMANJE filma i serije "Košare" je poslednjih dana u žiži javnosti, nakon što su producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković prekinuli saradnju sa rediteljem Balšom Đogom.

РЕДИТЕЉ КОШАРА СЕ ОГЛАСИО НАКОН ПРЕКИДА САРАДЊЕ: Тај сценарио могу радити само ја, тужићу суду свакога ко буде снимао по њему

Foto: Tanjug

Posle saopštenja producenata, Đogo se oglasio na svom fejsbuk profilu i otkrio svoju stranu priče. NJegovu objavu prenosimo u celosti.

- Kompletan scenario za 12 epizoda TV serije Košare napisali smo Strahinja Radetic i ja od aprila 2019. do januara 2020 godine slušajući učesnike i čitajući dostupnu literaturu i po našem scenariju su pravljene razrade svih sektora, kostima, šminke , scenografije, oružarske, pirotehničke, Po našem scenariju je pravljen plan snimanja. od vojske smo dobili materijalna sredstva i sve drugo. Ja sam bio taj koji je te sve razgovore vodio od januara ove godine jer sam jedini znao svaki detalj.

Početni scenario Đorđa Milosavljevića koji sam ja rediteljski obrazlagao komisiji FCS-a sat vremena objašnjavajući kako ću da ga unapredim ostavljen je da bude deo nekih budućih epizoda jer smo se svi složili da je tako najbolje, a da film napravimo od ovoga što smo mi napisali pošto smo mnogo duže bili u temi i nismo hteli da glavna priča našeg filma bude ona o tri Bova koja su u rano jutro kada je počeo napad krenula sa Košara prema Batuši. Iz mnogo razloga i kontroverzi o tom događaju. Košarci ih znaju . Naš scenario, svaka stranica je zaštićen u Autorskoj agenciji i u mom ugovoru sa Omega produkcijom stoji da taj scenario mogu raditi samo ja kao reditelj. Ne dozvoljavam nijednom drugom kolegi da radi po mom scenariju i obavestavam ga unapred da ću ga tužiti sudu za povredu autorskih prava jer uvek ima neko ko hoće da radi, a čujem da producenti uveliko traže takvog.

Dakle možete da radite ako hoćete film po originalnom Đorđevom scenariju, ali naše ne dirajte. I seriju ne možete snimati bez mene. Takođe obaveštavam sve iz Telekoma Srbije, Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Srbije, MUP-a Srbije - Uprave za vanredne situacije da ako se to desi, to više nije scenario o kome smo svi mi pričali skoro 8 meseci , za koji je Telekom obezbedio velika sredstva i kome su Ministarstva ukazala poverenje a vi znate svi koliko je trajala ta procedura, već orginalno delo Đorđa Milosavljevića o kojem nikada nismo razgovarali , a koje govori o tom jednom jutru 9. aprila na Veliki petak, a ne kao naš o dešavanjima na Karauli i u njenom zaleđu od Marta 1998. do septembra 2000-te.

Moja je savest čista , sve sam od sebe dao i daću još ali nema nagoveštaja da će se ovo dobro završiti po mene i moju ekipu. Zatražiću zaštitu moje Asocijacije filmskih reditelja l i Filmskog centra Srbije da mi pomognu da samovolja , laži i bahatost budu zaustavljeni. I kada moji producenti već hoće da me diskredituje time što će reći u novinama da mi je isplaćen ceo honorar da i o tome jasno kažem. Honorar za scenario je isplaćen ceo mom kolegi Strahinji Radetiću jer sam ja na tome insistirao a ono što sam ja zaradio iznosi 20.000 evra za reźiju i sve što sam radio uz to od marta prošle godine, dakle 17 meseci moja plata iznosi 1176 evra mesečno i ja od toga živim. I još je trebalo godinu dana da radim ovaj film i seriju. Da ne bude nikakvih tajni, pošto je to manir nekih minulih vremena, kada su već pomenuli moju platu, neka sada kažu svoje honorare i zaradu njihove firme od Košara da je ne govorim ja - napisao je Đogo na svom fejsbuk profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Boris Jager

18.08.2020. 23:41

O ovoj temi treba ozbiljno razgovarati Balsa je jedini koji je imao hrabrosti da sve iznese u javnost a to je najveci problem domace produkcije koji se vezuje za gotovo svaki projekat ! Hvala Balsa, iskreno se nadam da ces imati podrsku kolega I ekipe filma !!

DW

19.08.2020. 08:25

Moguć scenario - snimanje filma Košare se prekida do daljnjeg zbog nesuglasica na relaciji producenti-reditelj(autor). Film Košare nikada neće ugledati svetlost dana. Drugosrbijanci vrište od sreće. Nadam se da neće biti ovako.

pera

19.08.2020. 11:02

Pobunili se ,,dusebriznici,, i drugosrbijanci, jer njih boli da se prikaze deo istine. Najbolje je da se snimaju lazi o genocidu Srba nad Siptarima.

Kosta

19.08.2020. 13:09

Producenti su prepravljali neke sjajne filmove i najboljim rediteljima. To im je opisu posla. To je reditelj trebalo da nauci kao klinac, sad je kasno.

Misa

19.08.2020. 15:05

Balsa Djogo za sada nije rezirao nijedan dugometrazni film (rezirao je par serija i jedan kratki film). Dati mu ovakvu veliku temu da se na njoj uci je greska.