REDITELJ "KOŠARA" SE OGLASIO NAKON PREKIDA SARADNJE: Taj scenario mogu raditi samo ja, tužiću sudu svakoga ko bude snimao po njemu

Novosti online

18. 08. 2020. u 21:55

SNIMANjE filma i serije "Košare" je poslednjih dana u žiži javnosti, nakon što su producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković prekinuli saradnju sa rediteljem Balšom Đogom.

РЕДИТЕЉ КОШАРА СЕ ОГЛАСИО НАКОН ПРЕКИДА САРАДЊЕ: Тај сценарио могу радити само ја, тужићу суду свакога ко буде снимао по њему

Foto: Tanjug

Posle saopštenja producenata, Đogo se oglasio na svom fejsbuk profilu i otkrio svoju stranu priče. Njegovu objavu prenosimo u celosti.

- Kompletan scenario za 12 epizoda TV serije Košare napisali smo Strahinja Radetic i ja od aprila 2019. do januara 2020 godine slušajući učesnike i čitajući dostupnu literaturu i po našem scenariju su pravljene razrade svih sektora, kostima, šminke , scenografije, oružarske, pirotehničke, Po našem scenariju je pravljen plan snimanja. od vojske smo dobili materijalna sredstva i sve drugo. Ja sam bio taj koji je te sve razgovore vodio od januara ove godine jer sam jedini znao svaki detalj.

Početni scenario Đorđa Milosavljevića koji sam ja rediteljski obrazlagao komisiji FCS-a sat vremena objašnjavajući kako ću da ga unapredim ostavljen je da bude deo nekih budućih epizoda jer smo se svi složili da je tako najbolje, a da film napravimo od ovoga što smo mi napisali pošto smo mnogo duže bili u temi i nismo hteli da glavna priča našeg filma bude ona o tri Bova koja su u rano jutro kada je počeo napad krenula sa Košara prema Batuši. Iz mnogo razloga i kontroverzi o tom događaju. Košarci ih znaju . Naš scenario, svaka stranica je zaštićen u Autorskoj agenciji i u mom ugovoru sa Omega produkcijom stoji da taj scenario mogu raditi samo ja kao reditelj. Ne dozvoljavam nijednom drugom kolegi da radi po mom scenariju i obavestavam ga unapred da ću ga tužiti sudu za povredu autorskih prava jer uvek ima neko ko hoće da radi, a čujem da producenti uveliko traže takvog.

Dakle možete da radite ako hoćete film po originalnom Đorđevom scenariju, ali naše ne dirajte. I seriju ne možete snimati bez mene. Takođe obaveštavam sve iz Telekoma Srbije, Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Srbije, MUP-a Srbije - Uprave za vanredne situacije da ako se to desi, to više nije scenario o kome smo svi mi pričali skoro 8 meseci , za koji je Telekom obezbedio velika sredstva i kome su Ministarstva ukazala poverenje a vi znate svi koliko je trajala ta procedura, već orginalno delo Đorđa Milosavljevića o kojem nikada nismo razgovarali , a koje govori o tom jednom jutru 9. aprila na Veliki petak, a ne kao naš o dešavanjima na Karauli i u njenom zaleđu od Marta 1998. do septembra 2000-te.

Moja je savest čista , sve sam od sebe dao i daću još ali nema nagoveštaja da će se ovo dobro završiti po mene i moju ekipu. Zatražiću zaštitu moje Asocijacije filmskih reditelja l i Filmskog centra Srbije da mi pomognu da samovolja , laži i bahatost budu zaustavljeni. I kada moji producenti već hoće da me diskredituje time što će reći u novinama da mi je isplaćen ceo honorar da i o tome jasno kažem. Honorar za scenario je isplaćen ceo mom kolegi Strahinji Radetiću jer sam ja na tome insistirao a ono što sam ja zaradio iznosi 20.000 evra za reźiju i sve što sam radio uz to od marta prošle godine, dakle 17 meseci moja plata iznosi 1176 evra mesečno i ja od toga živim. I još je trebalo godinu dana da radim ovaj film i seriju. Da ne bude nikakvih tajni, pošto je to manir nekih minulih vremena, kada su već pomenuli moju platu, neka sada kažu svoje honorare i zaradu njihove firme od Košara da je ne govorim ja - napisao je Đogo na svom fejsbuk profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!