STO GODINA OD ROĐENJA VELIKOG AMERIČKOG PISCA I PESNIKA: Bukovski do dna čaše

M. KRALj

18. 08. 2020. u 12:00

PRE jednog veka rodio se Čarls Bukovski, a tim povodom pojavilo se ograničeno izdanje audio-knjige na kojoj jedan od najslavnijih američkih proznih pisaca i pesnika 20. veka, glasom prozuklim od cigareta i pića, čita svoje stihove. A u nedelju, 16. avgusta, domaćin "rođendanskog slavlja" na "Jutjub kanalu" bio je glumac Met Dilan.

СТО ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ВЕЛИКОГ АМЕРИЧКОГ ПИСЦА И ПЕСНИКА: Буковски  до дна чаше

Foto promo

Dilan je vodio razgovor o poeziji apsurda ljudskog postojanja, natoljenoj u alkohol i seks, koja je Bukovskog proslavila širom planete.

Bogatom književnom baštinom (pedesetak knjiga - romana, zbirki priča i pesama, intervjua, dnevnika ) Čarls, rođen kao Hajnrih Karl Bukovski u nemačkom gradiću Andernahu, uticao je na sve buntovnike i gubitnike, dajući im nadu da njihov život na margini ima značaja i smisla, ali i na čitavu popularnu kulturu. Između njegovog života i dela gotovo da nije bilo granica, prelivali su se jedno u drugo.

Još u detinjstvu, jedinac bračnog para Katarine Fet i Henrija Hajnriha Bukovskog (porodica se iz Nemačke preselila u Ameriku, kada mu je bilo tri godine), iskusio je bol, patnju i odbačenost o kojima će pisati. Otac, narednik američke vojske, vaspitavao ga je - batinama. U školi su ga deca kinjila zbog nemačkog akcenta, ali i bubuljica...

Mačke - spasitelji

VOLEO je da bude okružen mačkama, čije prisustvo ga je, kako je to opisivao u intervjuima, smirivalo:

- One su spasitelji. Što više mačaka imaš, duže ćeš živeti. Ako ih imaš sto, živećeš duže nego da ih imaš deset. Jednoga dana to će biti otkriveno, pa će ljudi imati na hiljade mačaka i živeti večno.

Lečio se čitanjem Hemingveja, Sinklera Luisa, Di-Ejč Lorensa. Uspeo je da upiše fakultet, ali ga je napustio, krstario Amerikom, pisao, pio i radio različite poslove, najduže u pošti, i tom periodu će kasnije posvetiti roman Post office. Uz opijanja, humor, seks i konjske trke postaće mu životni pratioci i neizostavni književni motivi. Stvorio je i svoj literarni alter ego, Henrija Kinaskog, koji se pojavljuje u mnogim pričama, ali i u nekim od najpoznatijih romana, kao što su "Žene", "Bludni sin", "Holivud". U filmu "Barska mušica", za koji je scenario pisao Bukovski, Kinaskog je igrao Miki Rurk, dok ga je u ostvarenju "Faktotum" iz 2005. glumio Met Dilan.

Bio je u vezi sa deset godina starijom ženom, Dženet Koneli Bejker, sa kojom se opijao, da bi se potom oženio Barbarom Frej, bogatom vlasnicom časopisa "Arlekin", u kome je objavio neke od prvih pesama. Početkom sedamdesetih, kada počinje da živi od pisanja (vlasnik izdavačke kuće Black Sparrow Press, Džon Martin, mesečno mu plaća sto dolara) otpočinje vezu sa pesnikinjom i vajarkom Lindom King. Potom upoznaje drugu suprugu, četvrt veka mlađu Lindu Li Bejli, vlasnicu restorana zdrave hrane, sa kojom će ostati do kraja života. Iz veze sa pesnikinjom Fransis Din Smit, dobio je 1964. ćerku Marinu Luizu Bukovski.

Sibelijusove dubine

VOLEO je da piše noću, a zvuk njegove pisaće mašine mešao se sa delima klasične muzike. Voleo je Betovena, Čajkovskog, Malera, a kako je otkrio u jednom od poslednjih intervjua, posebno je voleo Sibelijusa, zbog strastvenosti i dugačkih dubokih tonova.

A povodom veka od njegovog rođenja, nedavno se pojavio i dokumentarac "Ovo nikada niste imali - veče sa Bukovskim", reditelja Matea Borgarta. Neki od do sada nikad viđenih snimaka nastali su 1981. godine, u njegovoj kući u San Pedru. Posle smrti pisca, ovi snimci su 20 godina "čamili" u garaži novinarke Silvije Bizio.

Bukovski je umro 1994. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše: "Ne pokušavaj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju