REZULTATI KONKURSA MINISTARSTVA KULTURE: Otkup knjiga za biblioteke - domaći pisci najtraženiji

D. Bt. - D. B. M.

31. 07. 2020. u 16:40

NA ovogodišnji konkurs Ministarstva kulture za otkup knjiga za biblioteke stigle su 203 prijave izdavača i distributera, sa ukupno 4.253 publikacije.

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ: Откуп књига за библиотеке - домаћи писци најтраженији

Foto: P. Milošević

Komisija u sastavu Aleksandar Jerkov (predsednik), Petar Pijanović, Predrag J. Marković, Boško Milin i Vladimir Šekularac odabrala je 2.747 naslova od 195 izdavača, a u biblioteke ukupno odlazi 136.518 primeraka. Za otkup je ukupno utrošeno 98.192.183,90 dinara.

Kao i prethodnih godina, ubedljivo najviše knjiga otkupljeno je iz produkcije "Lagune" - 15.095 primeraka, sledi "Vulkan" (9.162), pa "Službeni glasnik" (4.018), "Pčelica" (3.767), "Kreativni centar" (3.550), SKZ (2.826), "Kosmos" (2.420), Booka (2.404), IC Matice srpske (2.212), "Dereta" (2.201), "Arhipelag" (2.096), "Geopoetika" (2.094)...

Od pojedinačnih knjiga koje su objavila izdavačka preduzeća na prvom mestu je knjiga za decu "Kaljavi konj: Priče iz slovenske mitologije" Vesne Aleksić, u izdanju "Pčelice" - 272 primerka. Izbor iz stvaralaštva Radomira Konstantinovića u izdanju IC Matice srpske - 235, roman "Oteta" Tonija Parsonsa ("Laguna") - 232, "Bas i kontrabas" Saše Ilića ("Orfelin") - 232, "Baštovanov san" Jasminke Petrović ("Kreativni centar") - 227, "Znakovi pored puta" Ive Andrića (IC Matice srpske) - 223 i sa po 220 primeraka (u izdanju IC Matice srpske) izbor iz dela Anice Savić Rebac, zatim Aleksandra Pišćevića, Save Tekelije i Anke Obrenović u jednoj knjizi i Milovana Glišića i Radoja Domanovića, takođe u istom tomu.

ODBAČENO OSAM IZDAVAČA

ČLANOVI komisije odlučili su da za ovogodišnji otkup ne uvaže knjige i publikacije osam izdavača. To su "Redboks", "Bogunović", "Dedić", Društvo srpskih rodoslovaca "Poreklo", "Patam", "Prima", Udruženje "Miloš Milojević" i Centar kulturnog razvoja iz Vrbasa.

- Ukupan iznos za otkup knjiga od sto miliona dinara ostao je isti, što je veliki uspeh - kaže, za "Novosti", prof. dr Aleksandar Jerkov. - Kriterijumi su bili kao i prošle godine, nismo popustili ni za milimetar. Bilo je mnogo prijavljenih naslova i mislim da bi i Gospod Bog pogrešio. Završili smo naš deo posla neverovatno brzo, bilo bi još bolje da smo imali malo više vremena. Bilo je dosta dobrih knjiga, u prvom krugu izdvojili smo više naslova, ali budžet je bio nedovoljan da sve pokrije.

Na spisku otkupljenih ubedljivo vode domaći pisci, a od stranih u vrhu su Toni Parsons, Peter Handke, Elfride Jelinek, Nagib Mahfuz, David Grosman, Andrej Makin, Ju Hua, Toni Morison, Ijan Makjuan, Elena Ferante...

Foto: V. Danilov

Aleksandar Jerkov

- Prvi put ove godine Bibliotekarsko društvo Srbije je uputilo dopis Ministarstvu kulture u kome je objasnilo da najmanje biblioteke nemaju mogućnosti da prime veliki broj obaveznih naslova - kaže, za "Novosti", Marko Despotović, samostalni savetnik u Ministarstvu kulture. - Te biblioteke su smeštene u malim prostorima ili je reč o bibliobusima. One su izostavljene za prijem obaveznih primeraka, ali su kao i sve druge biblioteke imale mogućnost da izaberu naslove sa spiska. Ukupno 164 biblioteke su primile obavezne naslove, tako da će se u njima naći i knjige za koje se smatra da su od značaja za naučnu i stručnu javnost, iako možda nisu atraktivne najširem krugu čitalaca. Na taj način je pronađen balans između potreba biblioteka i želje Ministarstva da najbolje knjige iz prošlogodišnje domaće produkcije dođu do što više čitalaca.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri