KUPOLA SVETOG PETRA U RIMU: Preporod Mikelanđelovog remek dela

M. Ostojić

17. 07. 2020. u 22:10 >> 18:40

"KUPOLA Mikelanđelova, u noći nad Rimom, ima boju plavu, srebrnu, sferičnu. Kada zvezde počnu da trepere iznad nje, ona izgleda kao da je sva u staklu i da će, na mesečini, zidovi da joj prsnu", tako je opisao Miloš Crnanjanski kupolu crkve Svetog Petra u Rimu u svom delu "Kod Hiperborejaca".

КУПОЛА СВЕТОГ ПЕТРА У РИМУ: Препород Микеланђеловог ремек дела

Foto: Vikipedija

Zub vremena čini svoje, već je bilo vreme za njenu restauraciju, jer je osnova kupole, njen potkupolni doboš (tamburo) zabrinjavajuće oštećen, urađena je dijagnostika laser-skenerom kako bi se shvatila bolje kompletna arhitektonska sruktura koju su projektovali Mikelanđelo i Đakomo Dela Porta. Tako se došlo do preciznih podataka o degradaciji materijala pa i bezbednosnim, izmenama hemijskim, fizičkim i mehaničkim u kamenu, sa podacima o prethodnim restauracijama u vremenu iza nas.

Na tzv. tamburu mora biti garantovano kompletno "iščitavanje" podataka o tome šta se desilo kroz četiri veka istorije i šta je vreme prouzrokovalo na materijalu da bi se na savršen a autentičan način pristupilo restauraciji. Projekat je pripreman dugo jer je reč o kompleksnom poduhvatu koji će trajati četiri godine. U tom vremenu će biti takođe potpuno očišćena bez izmene u boji. Kompletna kupola, neće biti izbeljena već ostavljena originalna boja "dragocena patina" na remek delu Mikelanđelovom.

Sve će biti restaurirano po projektu i nadzoru arhitekte "Fabrike Svetog Petra", Luke Virđilija, biće resaturirane i tzv. manje kupole, montaža građevinske strukture zapčela je još septembra 2019, restauracija najpre počinje na delu koji je okrenut ka trgu da bi posetioci pre mogli da "uživaju u prednjoj strani kupole".

Da bi se shvatilo o kojim dimenzijama se radi dosta reći da ukupna površina tambura iznosi 8.900 kvadratnih metara rimskog kamena "travertina", dok sama površina njegova iznosi 440 kvadratnih metara, a visina tambura 36,63 metra, obima 153 metra.

Tako će se preporoditi Mikelanđelovo delo, da potraje u vremenu, biće zadovoljeni i estetski i sigurnosni zahtevi i bazlika će zasijati novim sjajem, uvek sa onim antičkim, kako ga je opisao naš književni velikan, boraveći u Rimu kao diplomata, do izbijanja Drugog svetskog rata, Miloš Crnjanski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!