I DANAS SU NAM POTREBNI - NESVRSTANI!: Veliki italijanski umetnik Mikelanđelo Pistoleto na otvaranju svoje izložbe u MSU

M.Kralj

11. 05. 2024. u 00:16

PRIVUKLO me je da ponovo dođem u Beograd, i predstavim svoje ideje, u ovom važnom trenutku, to što su nekada baš ovde - Tito, iz Evrope, Naser, iz Afrike i Nehru iz Azije, 1963. zajednički osnovali Pokret nesvrstanosti. U to doba postojao je sukob imeđu kapitalističkog sistema sa Zapada, predvođenog Amerikom, i komunističkog Istoka, na čijem čelu je bio SSSR, pa je to bio jedan novi koncept. I danas nam je potrebno nešto slično, što bi nas na taj način povezalo kao što su onda nesvrstani ujedinili tri kontinenta

И ДАНАС СУ НАМ ПОТРЕБНИ - НЕСВРСТАНИ!: Велики италијански уметник Микеланђело Пистолето на отварању своје изложбе у МСУ

Foto Bojana Janjić

Ovim rečima obratio se najveći živi italijanski umetnik Mikelanđelo Pistoleto novinarima u Muzeju savremene umetnosti, gde je juče, na dva novoa zdanja na Ušću, otvorena njegova izložba "Preventivni mir". Ovo nije prvi put da je među nama ovaj legendarni autor, čija dela se nalaze u najznačajnijim svetskim muzejima. Kako je to juče naglasila, Marijana Kolarić, direktorka MSU i kustos postavke, "niti je Pistoletu nepoznat Beograd, niti je Beogradu nepoznat Pistoleto".

Foto Bojana Janjić

 

Iako je ovaj vispreni i uspravni devedesetogodišnjak, prisutan u našoj sredini još od prvih izdanja Bitefa, "Preventivni" je prva njegova samostalna izložba. Na kojoj će se naša publika upoznati sa njegovim kapitalnim delima poput "Slika ogledala", "Venere od krpa", "Minus objekata", projekata "Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku", "Treći raj", kao i različitih skulptura, instalacija, fotografija, video-zapisa, ranih akcija u javnom prostoru... Govoreći o važnosti razumevanja različitosti koje čine naš svet, autor značajan u globalnim razmerama, naglasio je:

- Različitosti su u osnovi moga koncepta, jer bez njih nemate ni ono u središtu što ih spaja. To su uvek tri kruga, odnosno dva različita elementa koja se u centru mešaju, kombinuju, i to je mesto kreacije. To je formula kreacije: kombinacija elemenata koji zajedno stvaraju novi, koji nije postojao ranije. Isti sistem kreacije stvorio je i univerzum. Jedan element činili su prostor i vreme, drugi masa i energija, a onda se između njih desila eksplozija iz koje je sve nastalo. Tako je i u umetnosti.

Foto Bojana Janjić

 

Umetnost i kultura, prema njegovom mišljenju, imaju ulogu i da stvaraju mir, nasuprot prirodi za koju je svojstven sukob različitosti.

Delikatan istorijski trenutak

PREMA rečima Marijane Kolarić, direktorke MSU, Pistoletova izložba ne nastoji da bude još jedan u nizu umetničkih događaja, već ima za cilj da dubinski podstakne na razmišljanje o sadašnjem delikatnom istorijskom trenutku ratova i sukoba koji ne samo da odnose živote već uništavaju ljubav, naglašavajući kulturne i etničke razlike među ljudima. Postavka, kako je rekla, gledaoce poziva da "dožive estetsko i kontemplativno iskustvo u okviru kojeg se mnoga društvena pitanja aktualizuju kroz suprotstavljene vrednosti: stvarno i virtuelno, materijalno i duhovno, težina i lakoća svakodnevnih predmeta, njihova lepota i ružnoća, sve u nameri da se ukaže na dublji smisao stvari i udahne život novom i mogućem".

- Tako nastaje "Preventivni mir", kako se i zove ova izložba. Mi smo kao i životinje agresivni. Ali kao ljudske jedinke, ne bi trebalo da "jedemo" druge ljude. To radimo da bi uvećali našu moć. Iako bi trebalo da budu organizovane da stvaraju mir u svetu, sve imperije, ipak, nose simbol lava, koji "jede" decu. I danas se deca ubijau u ratovima zato što neka imperija želi da napuni svoj stomak.

Foto Bojana Janjić

 

Kao jedan od najznačajnijih predstavnika pravca arte povera, veoma uticajnog u Italiji i Evropi šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Pistoleto je naglasio da sam naziv jedino doslovno znači siromašna umetnost, a da je njen pun smisao zapravo u esencijalnosti, težnji ka suštini umetničkog stvaranja. Kako je pokret nastao u vreme rastućeg konzumerizma, umetnici su se tome suprotstavili, težeći da se oslobode pritiska kapitalističke ekonomije. Govorio je i o svojim radovima sa ogledalima, značaju pronalaženja umetničkog identiteta, autonomnosti, autoportretima...

"Treći raj" u Parku prijateljstva

TOKOM trajanja izložbe biće izveden trajni simbol "Trećeg raja" u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira, prijateljstva i italijansko-srpskih diplomatskih odnosa, kao i obeležavanja stogodišnjice postojanja italijanske rezidencije. A prema rečima direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Roberte Činkote, uskoro će se na srpskom, pojaviti i Pistoletova knjiga "Formula stvaranja". Izložba će biti otvorena za posetioce do 10. septembra.

- Moji radovi nisu statični, fiksirani zauvek. Veoma volim da stvaram umetnost koja aktivira mogućnosti povezivanja - dodao je umetnik naglašavajući značaj potrebe za povezivanjem preko umetničkih dela.

Prisetio se i vremena kada nas je ranije pohodio, i dodao:

- Beograd je bio i još je veoma lep. Sećam ga se kao mnogo tradicionalnijeg grada, a sada primećujem mnogo svetla, života... Beograd je uvek bio prestonica, ne samo u lokalnom smislu, već je bio veoma važan grad u međunarodnim vezama. Bitef je za nas bio velika prilika kada smo počeli sa grupom "Zoo" da stvaramo uličnu umetnost. Mi smo tada "umetničke životinje" pustili na ulicu, oslobodili ih iz kaveza. Želeli smo tim izlaskom pokažemo da je naša sloboda nešto važno. Zato mi je fantastično što sam danas ponovo ovde, zbog tog stvaranja slobode - zaključio je Mikelanđelo Pistoleto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)