SLAVNOM AMERIČKOM FILMSKOM REDITELJU PRIZNANJE U KANU: Lukasu počasna "Palma"

Marina Mirković

11. 04. 2024. u 16:17

LEGENDARNI američki filmski reditelj, scenarista i producent Džordž Lukas novi je laureat počasne "Zlatne palme" za životno delo, a to priznanje će mu biti uručeno 25. maja na zatvaranju ovogodišnjeg festivala u Kanu.

СЛАВНОМ АМЕРИЧКОМ ФИЛМСКОМ РЕДИТЕЉУ ПРИЗНАЊЕ У КАНУ:  Лукасу почасна Палма

Jutjub

Kanski festival navodi da sa zadovoljstvom odaje počast jednoj od najvećih ličnosti savremene kinematografije, čoveku sa izuzetnom karijerom, koji spaja sjajnu zabavu i inovacije, mitologiju i modernu tehnologiju.

Povodom ovog priznanja, Lukas je otkrio da je festival u Kanu uvek imao specijalno mesto u njegovom srcu, još otkako je na njegovo iznenađenje, prvi film koji je režirao davne 1970. uvršten u program prestižne smotre, i izabran da bude prikazan u tada novom programu posvećenom rediteljima.

- Od tada, vraćao sam se festivalu u različitim ulogama kao, pisac - scenarista, režiser ili producent. Zaista sam počastvovan ovim specijalnim priznanjem, koje mi znači mnogo - naveo je Lukas.

Holivudski sineasta, koji u maju puni 80 godina, tako će samo desetak dana nakon svog ulaska u devetu deceniju života, ući i u odista prestižno društvo dosadašnjih laureata počasne "Palme" - pre njega nagradu za životno delo dobili su i Harison Ford, Majkl Daglas, Tom Kruz, Džodi Foster.

Festival u Kanu počenje 14. maja, a otvoriće ga film Kventina Dupjua The Second Act. Kanska publika će imati priliku da vidi i "Megalopolis", dugoočekivano ostvarenje Frensisa Forda Kopole, još jednog velikog reditelja za čiju karijeru se vezuju i Lukasovi počeci. Davne 1969. Kopola i Lukas osnovali su producentsku kuću koja je, pored velikih ostvarenja dvojice osnivača, stala i iza filmova Kurosave, Vendersa, Godara...

Lukas inače slovi za jednog od najnezavisnijih i finansijski najuspešnijih režisera i producenata američke filmske industrije. Prvi njegov film koji se pamti a koji potpisuje i kao scenarista su "Američki grafiti" iz 1973, a proslavio se naširoko tokom sedamdesetih i osamdesetih serijalima koji su ušli u legendu - "Rat zvezda" i filmovi o Indijani Džonsu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola