DULE SAVIĆ U INZBRUKU: Humanitarna projekcija filma i gostovanje fudbalske legende u Austriji

V.C.S.

08. 04. 2024. u 15:06

SRPSKA pravoslavna omladina Insbruka SPOJI organizuje humanitarnu austrijsku premijeru dokumentarno-sportskog filma"Dule Savić - A u Londonu muk"", koja će biti održana 21. aprila u 18 časova, u bioskopu "Metropol kino" u Inzbruku. Specijalni gosti biće Dušan Dule Savić, legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala, kao i Oliver Paunović, producent filma.

ДУЛЕ САВИЋ У ИНЗБРУКУ: Хуманитарна пројекција филма и гостовање фудбалске легенде у Аустрији

FOTO: M. Vukadinović

Sav prihod od ove premijere namenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i najugroženijim slučajevima u Tirolu.

Ovaj dokumentarni film bavi se profesionalnim dostignućima fudbalske legende, sniman je na fudbalskom stadionu "Jedinstva" u Ubu, gde je Dule počeo karijeru, i u kući Savićevih roditelja, njegovoj rodnoj kući, u Beogradu, na Zlatiboru, i na Marakani.

Dule je glavna zvezda filma, tu su i njegova supruga Marina, Dragan Džajić, Peca Popović, Dragan Gagi Jovanović, Matija Bećković, Pižon, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević, kao i partizanovci: Emir Kusturica, Bjeković, Ivenčević, Stojković...

Dušan "Dule" Savić je fFudbal počeo da igra u lokalnom klubu "Jedinstvo" iz Uba. U martu 1972. godine stigao je na Marakanu, da bi odigrao probnu utakmicu nakon koje je odmah bio uključen u klupski podmladak Crvene zvezde.

FOTO: M. Vukadinović

 

Dve godine kasnije, 1974, postaje Zvezdin prvotimac. Za prvi tim crveno-belih nastupao je od 1973. do 1982. godine. Odigrao je 258 zvaničnih utakmica i postigao 149 golova - treći je strelac u istoriji kluba. Osvojio je dve šampionske titule 1977. i 1980. godine, i jedan Kup 1982. godine.

Proveo je šest sezona u francuskoj Prvoj ligi (Lil, Kan). Šest meseci igrao je i u španskoj Prvoj ligi za Sporting iz Hihona.

U 19. godini debitovao je za tadašnju jugoslovensku reprezentaciju protiv Holandije, kada je postigao gol. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)