SVETSKA PREMIJERA FILMA GORANA RADOVANOVIĆA NA PRESTIŽNOM FESTIVALU U RUSIJI: "Bauk" u Moskvi

Marina Mirković

05. 04. 2024. u 15:13

ANTIRATNA drama "Bauk", reditelja Gorana Radovanovića svetsku premijeru će doživeti 20. aprila u okviru takmičarskog programa 46. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ГОРАНА РАДОВАНОВИЋА НА ПРЕСТИЖНОМ ФЕСТИВАЛУ У РУСИЈИ:  Баук у Москви

Promo

Film "Bauk" donosi pred publiku priču o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine, iz vizure osmogodišnjeg dečaka Save, koji pokušava da zadrži neiskvareni i naivni pogled na svet oko sebe.

- Film "Bauk" je antiratna drama koja na neki način sublimira naš kolektivni strah, ali i duh našeg kolektivnog otpora zlu pre dvadeset pet godina! I to kroz jednu intimnu, porodičnu priču o odrastanju dečaka. Veliki ruski direktor fotografije Vladislav Opeljanc, stalni saradnik Nikite Mihalkova i Kirila Serebrenikova, dao je veliki umetnički doprinos filmu, kao i naš najveći živi scenograf Vladislav Lašić! Posebno mi je drago što će svetska premijera biti održana u Moskvi, gde je i moj prethodni film "Enklava" bio premijerno prikazan i nagrađen - kaže pred put u Moskvu autor, Goran Radovanović.

Reditelj i scenarista dodaje da je, ulaskom "Bauka" u takmičarsku selekciju prestižne smotre ostvario svojevrsni rekord, postavši prvi srpski autor koji već treći put putuje u Moskvu da bi predstavio svoj film. Pre "Enklave", naime, na istom ovom festivalu A kategorije, svetsku premijeru doživeo je i Kresojin "Oktoberfest", koji Goran Radovanović potpisuje kao scenarista.

U glumačkoj podeli koja stoji iza ove filmske priče, uz dečaka Jakšu Prpića u nosećoj roli, našli su se i Sara Klimoska, Vojin Ćetković, Miloš Biković, Anđelija Filipović, Gordana Gadžić, Kalina Kovačević, Branka Šelić, Milena Jakšić.

Autorsku ekipu filma "Bauk" pored reditelja i scenariste Radovanovića i direktora fotografije - proslavljenog Opeljanca, te scenografa Lašića, čine i kostimograf Katarina Ciglić, šminker Atanas Temnilov, kompozitor Ace Vaptsarov, montažer Nenad Pirnat.

Podrška

IZA filma "Bauk" stoje produkcije "NAMA Film", Archangel Digital i "Telekom Srbija", koproducent je bugarski Premier studio uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije, Vojske Srbije i Grada Beograda.

Film "Bauk" će se naći na repertoaru svih bioskopa u Srbiji na jesen ove godine, a distribucija filma je poverena "MegaKom Filmu" (MCF).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave