"PAVLE VASIĆ" ZA "MIĆU": Priznanje dr Vesni Kruljac za monografiju povodom veka velikog slikara

M.A.K.

13. 03. 2024. u 17:42

ZA monografiju "Miodrag Mića Popović - Slikarstvo permanentne pobune", u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti, objavljenu povodom istoimene izložbe kojom je obeležena stogodišnjica rođenja umetnika i akademika dr Vesna Kruljac dobila je prestižno priznanje "Pavle Vasić" za 2023. godinu.

ПАВЛЕ ВАСИЋ ЗА МИЋУ: Признање др Весни Круљац за монографију поводом века великог сликара

Foto promo

Na konkurs za ovu nagradu koja podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao pristiglo je trinaest prijava,a žiri su činile istoričarke umetnosti dr Marina Pavlović, Biljana Crvenković i dr Ana Ereš (predsednica).

- Autorka u građenju analize Popovićevog opusa daje značajan osvrt na likovnu kritiku perioda nakon Drugog svetskog rata, uključujući i kritičarsku delatnost Pavla Vasića, čime doprinos ove monografije prevazilazi isključiv monografski pristup izučavanju opusa jednog umetnika i omogućuje uvid u različite, šire aspekte i kontekste umetničkog života i društvenog ambijenta u kome je Popović stvarao i pisao o umetnosti - ističe se i obrazloženju žirija. - Argumentovano iznoseći interpretaciju Popovićevog slikarskog dela, autorka u razmatranje uzima i slikareva iskustva stečena u drugim umetničkim disciplinama, kao što su ilustracija, scenografija i kostimografija, te filmska i pozorišna režija, kao i njegovu obimnu likovnokritičarsku aktivnost, što ovoj monografiji daje dodatnu vrednost. Pored navedenog, posebno se ističe autorkina analiza i kontekstualizacija upotrebe fotografije u Popovićevom slikarskom opusu, čime se indirektno ističe tesna povezanost i međusobno preplitanje strogo shvaćenih oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, naročito kada je u pitanju sagledavanje umetnosti druge polovine 20. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?