KULTNI IRSKI SINEASTA DŽIM ŠERIDAN PRIMIO "ZLATNI PEČAT" JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: Srbija uvek rado prima umetnike

Marina Mirković

11. 03. 2024. u 16:18

LEGENDARNOM irskom sineasti Džimu Šeridanu uručen je "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke, a autor kultnih filmova se sa beogradskom publikom družio posle projekcije jednog od njih - "Moje levo stopalo", koji je glavnom glumcu Danijelu Dej-Luisu doneo Oskara za najbolju ulogu, Brendi Friker za žensku epizodnu rolu, a Šeridanu čak tri nominacije i to u najvažnijim kategorija: za najbolji film, najbolju režiju i najbolji adaptirani scenario. Ovaj fantastični debitantski film, nezaboravna drama iz 1989, koja je tada četrdesetogodišnjeg autora uvrstila među kasno otkrivene velikane, otvorila je program 12. Beogradskog irskog festivala, koji je zvanično proglasio otvorenim upravo Šeridan kao specijalni gost.

КУЛТНИ ИРСКИ СИНЕАСТА ЏИМ ШЕРИДАН ПРИМИО ЗЛАТНИ ПЕЧАТ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ: Србија увек радо прима уметнике

Z. Jovanović

Zahvalivši se organizatorima na pozivu i Kinoteci na priznanju, i istakavši koliko rado dolazi u našu zemlju, spremnu da prihvati umetnike raširenih ruku, Šeridan je opisao kako su i on, i Dej-Luis, snimajući "Moje levo stopalo", naučili mnogo o tome šta znači živeti sa bolešću i teškoćama.

- Jedino što je umetniku, autoru, suštinski neophodno, jeste hrabrost - naglasio je Šeridan. - Baš kao što je govorio i Džems Džojs, hrabrost je jedino što mi ne možete oduzeti!

Filmski program ovogodišnje manifestacije posvećene kulturi Irske, proteći će u znaku ovog filmskog stvaraoca. Politička drama "U ime oca", koja je doživela trijumf na Berlinalu i pet nominacija za Oskara, proslavivši Šeridana i priživši Dej-Luisu još jednu priliku da briljira, prikazuje se 14. marta od 20 časova. Takođe u sali Kinoteke u Kosovskoj ulici, takođe 14. marta, od 18 časova, Beogradski irski festival prikazaće i dugometražni dokumentarni film "Piter O Tul: Duž nebeskog puta za Akabu", koji je Šeridan snimio o legendarnom irskom glumcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!