Čarobnjak u bioskopu "Balkan": Slavni umetnik Joan Buržoa svojim performansom uvodi u ovogodišnji Festival igre

Marina Mirković

07. 03. 2024. u 18:41

SVESTRANI umetnik jedinstvenog dara Joan Buržoa najavio je brojna izvođenja svog - u nedostatku precizinije reči - komada "Neuhvatljiva tačka odlaganja", kao svojevrsni trodnevni uvod u 21. izdanje Beogradskog festivala igre, koji će se i ove godine protegnuti u nešto više od mesec dana i u čak tri grada.

Чаробњак у биоскопу Балкан: Славни уметник Јоан Буржоа својим перформансом уводи у овогодишњи Фестивал игре

BFI

Ove će predstave, večeras i tokom naredne dve večeri u bioskopu "Balkan", predstavljati i svojevrsni poklon svim ženama za njihov praznik.

Čarobnjak kaleidoskopskog talenta, kako kritika naziva Buržou, neprestano ruši granice između različitih umetničkih formi, a ovo je prvi put da će njegove radove videti beogradska publika. Pregovori traju nekoliko godina, jer nije nimalo jednostavno pronaći pravi prostor za njegove radove: niske tavanice, uska ulazna vrata, nepristupačni hodnici, čine samo neke od prepreka...

Ipak, kada postoji iskrena želja umetnika - a ona jeste postojala u slučaju Beogradskog festivala igre, tokom kog već dve decenije ceo svet igra u Beogradu, pronađen je i način da se radovi redizajniraju, tako da ispune dve etaže bioskopa "Balkan" u samom centru Beograda.

- Donosimo pet različitih instalacija! - kaže Buržoa. - Publika će se kretati kroz prostor i imati priliku da otkrije ozbiljan deo mog umetničkog opusa. Uostalom, postoje festivali koji imaju posebnu energiju i vrednost, i za koje jednostavno morate da stvorite nešto novo. Takav je Beogradski festival igre.

Prepoznatljiv u svim sferama

JOAN Buržoa u svetu visoke mode je poznat kao saradnik brenda "Luj Viton", pozorišna publika ga pamti kao igrača i kao direktora Koreografskog centra u Grenoblu nakon čijeg rukovođenja više ništa neće biti isto, za korisnike "Epla" on potpisuje poznate aplikacije, klinci obožavaju spotove zvezda u kojima je iskazao svoje umeće, a na desetine hiljada posetilaca pariskog "Luvra" očarao je čuvenom instalacijom sa ogromnim stepenicamama koje se vrte i sa kojih igrači padaju i dižu se kao dečije igračke.

Tokom tri dana, bioskop "Balkan" će otvoriti svoja vrata šest puta, a svako vođenje kroz najpoznatije instalacije izuzetnog umetnika, pratiće do 100 ljudi, otkriva Buržoa:

- Izračunali smo da je to maksimalan broj kako bi svi mogli da uživaju u komadima. Videćete čuvenu platformu koja se okreće, stepenice, igračicu koja hoda na ogromnoj lopti... Moje postavke biće odevene u novo ruho, jer ih adaptiramo prema prostoru. Performanse uvek morate prilagoditi lokaciji i energiji prostora. Sada smo imali komplikovan zahtev pred sobom, ali tragamo za rešenjima, jer sve mora da bude savršeno. Uostalom, i vaš festival se dogodi nakon mnogo rada, upornosti, balansiranja, akrobatskih i nadljudskih napora koje ulažu organizatori. Ovo je naša prva saradnja i moj prvi susret sa Beogradom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024