KNJIGA "PROFESORU TARASJEVU U ČAST": Sećanje na poznatog pedagoga i osnivača hora "Lučinuška" u Ruskom domu

V.V.S.

01. 03. 2024. u 19:21

KNjIGA "Profesoru Tarasjevu u čast" posvećena profesoru Filološkog fakulteta u Beogradu, biće predstavljena u sredu, 6.marta, u Ruskom domu.

КЊИГА ПРОФЕСОРУ ТАРАСЈЕВУ У ЧАСТ: Сећање на познатог педагога и оснивача хора Лучинушка у Руском дому

foto promo

Profesor Tarasjev potomak je ruskih izbeglica koji su u našle svoj dom u beogradu i u srpskom okrilju dobile novi smisao života i doprinele kulturi, obrazovanju i duhovnom životu novog zavičaja, ostaviviši duboki trag i veliko poštovanje potomaka.

Andrej Tarasjev je osnovnu školu završio u Beogradu, smeštenu u zgradi Ruskog doma, koji je tada nosio ime cara Nikolaja Drugog. Maturirao je u Drugoj muškoj gimnaziji, studirao istoriju umetnosti i arhitekturu, da bi diplomirao ruski jezik na Katedri za istočne i zapadne slovenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Autor je desetak udžbenika ruskog jezika i više naučnih studija iz oblasti ruske književnosti.

Godine 1972. na Filološkom fakultetu, na Odseku za slavistiku osnovao je hor čija bi misija bila negovanje autentične muzičke baštine slovenskih naroda kako bi pevajući, studenti na lakši i zanimljiviji način savladavali nastavno gradivo. Zanimljiv repertoar hora, izvođen na svim slovenskim jezicima, ubrzo je privukao i ljubitelje horskog pevanja van fakulteta, pa je hor prerastao u gradski, koji je počeo da nastupa pod imenom "Lučinuška".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024